Έρχονται τα «πάνω - κάτω» στη φορολογία των Ι.Χ. – Όλες οι αλλαγές

Newsroom Newsroom

Έρχονται τα «πάνω - κάτω» στη φορολογία των Ι.Χ. – Όλες οι αλλαγές

Αλλάζει άρδην το τοπίο σε ό,τι αφορά τη φορολογία των Ι.Χ. αυτοκινήτων, όπως προβλέπεται βάσει διευκρινιστικής εγκυκλίου που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νόμου.

Σύμφωνα με τις αλλαγές αυτές, από την 1η Ιουνίου 2016, για τον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης λαμβάνεται υπόψη η λιανική τιμή πώλησης προ φόρων αντί της τιμής χονδρικής πώλησης.

Παράλληλα, ορίζονται νέοι συντελεστές με βάση τη φορολογητέα αξία των αυτοκινήτων, οι οποίοι διαφοροποιούνται ανάλογα με την εκπεμπόμενη μάζα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και με τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων (Euro) που πληρούν εκ κατασκευής τα αυτοκίνητα οχήματα.

Εξάλλου, καταργείται ο φόρος πολυτελείας κατά την αγορά αυτοκινήτων εργοστασιακής αξίας άνω των 20.000 ευρώ, καταργείται η ολική απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης για τα υβριδικά η οποία περιορίζεται στο 50%, καθώς και η απαλλαγή από τα μισά τέλη ταξινόμησης για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα.

Σε ό,τι αφορά τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, παραμένει η πλήρης απαλλαγή ως προς τα τέλη ταξινόμησης.

Σύμφωνα, πάντα, με την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, οι νέοι συντελεστές για τον υπολογισμό των τελών ταξινόμησης των επιβατικών αυτοκινήτων κυμαίνονται από 4% ως 32%, ανάλογα με την φορολογητέα αξία τους και καταργείται το κριτήριο του κυλινδρισμού του κινητήρα. Οι συντελεστές διαφοροποιούνται περαιτέρω ανάλογα με την εκπεμπόμενη μάζα διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved