ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πυρά» Ντάισελμπλουμ κατά Γιούνκερ

«Πυρά» Ντάισελμπλουμ κατά Γιούνκερ

Κριτική στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ για χαλαρή στάση σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας ασκεί ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον καλεί να μην κάνει «τα στραβά μάτια», με αφορμή τις περιπτώσεις Γαλλίας και Ισπανίας.

«Θα ήταν συνετό για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσέξει λίγο περισσότερο την αξιοπιστία της», δηλώνει ο Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του σε ομάδα έξι ευρωπαϊκών εφημερίδων, ανάμεσά τους και στη Sueddeutsche Zeitung.

«Όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν λέει ότι ισχύουν διαφορετικά πράγματα για τη Γαλλία, τότε αυτό πραγματικά βλάπτει την αξιοπιστία της Κομισιόν ως θεματοφύλακα του Συμφώνου Σταθερότητας», αναφέρει ο επικεφαλής του Eurogroup. «Εμείς τα κράτη μέλη χρειαζόμαστε έναν αντικειμενικό κριτή ο οποίος να διαφυλάσσει το Σύμφωνο», είπε.

Ο επικεφαλής του Eurogroup διατυπώνει τις επικρίσεις με αφορμή την στάση του κ. Γιούνκερ, ο οποίος, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν ερωτήθηκε γιατί το Παρίσι λαμβάνει διαρκώς εξαιρέσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας, απάντησε «επειδή είναι η Γαλλία».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ διαμαρτύρεται για «πολιτικοποίηση», όπως λέει, των δημοσιονομικών αποφάσεων, αναφερόμενος και στην περίπτωση της Ισπανίας, όπου πρόσφατα η Κομισιόν ανέβαλε την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση του ελλείμματος για μετά τις εκλογές.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε ότι εάν η Επιτροπή εξακολουθήσει να κάνει «τα στραβά μάτια» ξανά και ξανά, στο τέλος το Eurogroup θα καταντήσει μια «τυφλή νομισματική ένωση». «Την επόμενη φορά η Κομισιόν θα κάνει τα στραβά μάτια και για άλλους και στο τέλος θα κάνουμε τα στραβά μάτια σε όλους και θα έχουμε μια τυφλή νομισματική Ένωση», λέει ο Ντάισελμπλουμ.

Κάλεσε την Επιτροπή να διατηρήσει και να προστατεύσει τους κανόνες του Συμφώνου «ανεξαρτήτως του μεγέθους ενός κράτους-μέλους ή του εάν διεξάγονται εκλογές», λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, θα είναι υπό αυτές τις συνθήκες δύσκολο να ζητήσει από το Κοινοβούλιο της χώρας του να τηρήσει το Σύμφωνο, όταν οι άλλοι δεν το τηρούν.

Σχετικές ειδήσεις