ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital controls: Αλλαγή ως το φθινόπωρο «βλέπει» ο Τσακαλώτος

Capital controls: Αλλαγή ως το φθινόπωρο «βλέπει» ο Τσακαλώτος

Αισιοδοξία για την επαναφορά της... ομαλότητας στις τραπεζικές συναλλαγές εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Τα ελληνικά ομόλογα σύντομα θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανοίγοντας τον δρόμο για χαλάρωση των capital controls και τη σταδιακή ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Το QE (σ.σ. ποσοτική χαλάρωση) θα μπορούσε να έρθει μόλις πληρωθεί το χρέος που λήγει τον Ιούλιο», σημείωσε, αναφερόμενος στα χρήματα που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στις 20 Ιουλίου για ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. «Είμαι πεπεισμένος ότι το ελληνικό χρέος θα είναι επιλέξιμο» μέχρι τον Σεπτέμβριο, είπε ο υπουργός.

«Όταν έχεις το QE, και αναλόγως πως βλέπεις την κατάσταση για το χρέος, μπορείς να βγάλεις από το 'τραπέζι' το Grexit», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος. «Τότε ανοίγει ο δρόμος για τους επενδυτές».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης, η αποπληρωμή καθυστερούμενων οφειλών και η συμμετοχή στο πρόγραμμα QE θα αντισταθμίσουν τα τελευταία μέτρα λιτότητας.

«Οι παράγοντες αυτοί θα αντισταθμίσουν το υφεσιακό βάρος», είπε, συμπληρώνοντας πως καθώς θα αποκαθίσταται η ρευστότητα, η κυβέρνηση σκοπεύει να χαλαρώσει τα capital controls», σημείωσε ο υπουργός υπογραμμίζοντας πως μέχρι το φθινόπωρο θα υπάρχει ουσιαστική αλλαγή».

Σχετικές ειδήσεις