ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντολές ελέγχου για αγορές ξένων ομολόγων

Εντολές ελέγχου για αγορές ξένων ομολόγων

Στο «ξεσκόνισμα» 600 φορολογουμένων με προοπτική να φτάσουν τους 800, οι οποίοι έκαναν αγορές ξένων ομολόγων την περίοδο 2014- 2015, προχωρούν οι ελεγκτικές αρχές.

Φύλλο και φτερό 800 περιπτώσεις φορολογουμένων από τις ελεγκτικές αρχές

Οι αγορές αυτές - ανά περίπτωση άνω των 500.000 ευρώ - φυσικά εκ προοιμίου δεν είναι παράνομες, ωστόσο η μεθοδολογία και πολύ περισσότερο ότι τα εν λόγω πρόσωπα εμφανίζονται και σε άλλες υπό διερεύνηση λίστες, έχουν κινήσει το ενδιαφέρον των Διωκτικών Αρχών.

Οι ελεγχόμενοι αφού έκαναν αυτές τις αγορές/επενδύσεις, φαίνεται ότι στη συνέχεια «έσπασαν» στο εξωτερικό τα ομόλογα που είχαν αγοράσει, μεταφέροντας στην πραγματικότητα κεφάλαια εκτός Ελλάδας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η έρευνα που σχετίζεται με το αν κάποιες από αυτές τις κινήσεις ολοκληρώθηκαν μετά από την επιβολή των capital controls, καθώς όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές, σύμφωνα με την Ημερησία, για περίπου ένα μήνα υπήρχε ένα «κενό» στο νομικό πλαίσιο των απαγορεύσεων κίνησης κεφαλαίων, που είχε να κάνει με το κατά πόσο όσοι είχαν στην κατοχή τους ξένα ομόλογα απαγορευόταν να τα μεταφέρουν και να τα «σπάσουν» εκτός Επικράτειας, μεταφέροντας έτσι εκτός συνόρων χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ.

«Φωτιά» παίρνουν και οι έλεγχοι σε όσους εμπλέκονται στην περιβόητη υπόθεση των Panama Papers. Στο μικροσκόπιο μπήκαν κατ' αρχάς περίπου 800 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δικηγορικά γραφεία, κρατικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους, off shore, περίπου 350 εταιρίες, στις οποίες αναζητείται ο πραγματικός ιδιοκτήτης.

Ο τρίτος μεγάλος φάκελος είναι η περιβόητη λίστα Μπόργιανς. Ήδη έχουν εκδοθεί 70 νέες εντολές ελέγχου, αλλά το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες λίστες, στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει κεφάλαια που επέστρεψαν στην Ελλάδα την περίοδο 2006 - 2008.

Οι συγκεκριμένες νέες περιπτώσεις αφορούν σε μεταφορά 3- 4 εκατ. ευρώ εκάστη και ο έλεγχος έχει να κάνει αφενός με το πότε βγήκαν στο εξωτερικό αυτά τα κεφάλαια αφετέρου το πόθεν έσχες, δηλαδή αν δικαιολογούνται από τη συνολική εικόνα των ελεγχόμενων.

Σχετικές ειδήσεις