ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθάνουν στη θάλασσα οι πρώτες καρέτα - καρέτα

Φθάνουν στη θάλασσα οι πρώτες καρέτα - καρέτα
Το ταξίδι της ζωής για πέντε θαλάσσια χελωνάκια ξεκίνησε ...

Το ταξίδι της ζωής για πέντε θαλάσσια χελωνάκια ξεκίνησε στην παραλία Σεκανίων στη Ζάκυνθο.

Οι μικρες χελώνες ξεκίνησαν το επικίνδυνο ταξίδι της ζωής τους ακολουθώντας το φως των άστρων και αφήνοντας τα ίχνη τους στην άμμο.

Αυτά τα πρώτα πέντε μικρά ήταν η πιο ευχάριστη έκπληξη για τους παρατηρητές της ερευνητικής ομάδας του ΑΡΧΕΛΩΝ που συνεργάζεται με το Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ. και ήταν πρωί – πρωί εκεί.
Στην συγκεκριμένη παραλία έχουν καταγραφεί 11 φωλιές. Η εκκόλαψη και των υπόλοιπων φετινών φωλιών θα συνεχιστεί μέχρι και τον Οκτώβρη.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες χελωνάκια ξεκινούν το ταξίδι προς τη θάλασσα. Μόνο ένα στα χίλια από αυτά, υπολογίζεται ότι θα καταφέρει να επιβιώσει και να επιστρέψει ενήλικη πια στον τόπο γέννησής της, μετά από 25 με 30 χρόνια για να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής.

Στο στάδιο της εκκόλαψης είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν φώτα στο πίσω μέρος των παραλίων ωοτοκίας, γιατί τα χελωνάκια αποπροσανατολίζονται και δεν καταφέρνουν να φτάσουν στη θάλασσα και πεθαίνουν.

Επίσης δεν πρέπει να υπάρχει κόσμος στην παραλία κατά τη διάρκεια της νύχτας, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ποδοπατηθούν κατά λάθος.

Η Caretta caretta χρειάζεται την βοήθεια όλων μας για να συνεχίσει να μπορεί να γεννάει επιτυχώς στις παραλίες ωοτοκίας της, αλλά και να κολυμπάει χωρίς προβλήματα μέσα στη θάλασσα.