ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: Γιατί η Γερμανία «τσακώνεται» με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Handelsblatt: Γιατί η Γερμανία «τσακώνεται» με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Δυο λόγους προσδιορίζει η εφημερίδα Handelsblatt ως αίτια για τη διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας σχετικά με το ελληνικό χρέος και προβλέπει ότι το φθινόπωρο θα υπάρξει «αναζωπύρωση» του προβλήματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τριβές οφείλονται πρώτα από όλα στη χρηματοδότηση του ΔΝΤ και ειδικά στα χρήματα που είχαν δώσει στο Ταμείο εύρωστες βιομηχανικά χώρες για να υπάρχουν για ώρα ανάγκης.

Το ΔΝΤ ζητά παράταση των δανείων, ενώ το Βερολίνο αρνείται να δεχτεί συνέχισή τους, εκτιμώντας ότι το ΔΝΤ έχει πλέον αρκετούς πόρους.

Το δημοσίευμα εκτιμά ότι το φθινόπωρο θα είναι θερμό γιατί τότε θα επανέλθει και πάλι το θέμα της Ελλάδας.

Τότε εκτιμάται ότι θα παρουσιαστεί μελέτη για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις των Ευρωπαίων εταίρων για το χρέος, αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα πειστεί το ΔΝΤ.

Ένας ακόμη λόγος που έχει δημιουργήσει …αποστάσεις μεταξύ των δύο δανειστών της Ελλάδας, με τους μεν Ευρωπαίους να κάνουν… τους δύσκολους για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το ΔΝΤ να το ζητάει επιτακτικά, είναι και το ότι επικοινωνιακά η Γερμανία εμφάνισε τη μετάθεση της συζήτησης για το χρέος μετά το 2018 ως «ήττα» του ΔΝΤ.

Αυτό που μένει να απαντηθεί, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι αν τελικά το ΔΝΤ θα υλοποιήσει την «απειλή» του να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Ελλάδας, εφόσον δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους.

Σχετικές ειδήσεις