ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέντε σενάρια μετά από ενδεχόμενο Brexit: Πολύπλοκο διαζύγιο με αβέβαιη έκβαση

Πέντε σενάρια μετά από ενδεχόμενο Brexit: Πολύπλοκο διαζύγιο με αβέβαιη έκβαση

Μία έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου θα προκαλούσε σεισμό στη χώρα και στην ΕΕ με συνέπειες εν μέρει απρόβλεπτες.

Ενα από τα πιθανά σενάρια κάνουν λόγο για παραίτηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον

Ακόμη και αν ο Κάμερον δηλώνει ότι θα παραμείνει στην εξουσία «ό,τι κι' αν συμβεί», «δεν θα κρατήσει ούτε 30 δευτερόλεπτα», σύμφωνα με τον Κένεθ Κλαρκ, βαρώνο των Τόρις, που εκφράζει τη γενική παραδοχή. Προκηρύσσοντας το δημοψήφισμα και διεξάγοντας στη συνέχεια λυσσώδη καμπάνια υπέρ του Bremain, ο βρετανός πρωθυπουργός έπαιξε την αξιοπιστία την αξιοπιστία του.

Οι Τόρις θα κληθούν στην περίπτωση αυτή να ορίσουν διάδοχο. Ο επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ του Brexit και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου εμφανίζεται ως αυτονόητη επιλογή.

Διασπαστικές τάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον επαναλαμβάνει ότι μία ψήφος υπέρ του Brexit, στην περίπτωση που η παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκή Σκωτία ταχθεί υπέρ της παραμονής, θα μπορούσε να πυροδοτήσει διαδικασία νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, μετά την ψηφοφορία του 2014. Ομως δεν είναι και βέβαιο ότι οι Σκωτσέζοι συμφωνούν με ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Οσο για τη Βόρεια Ιρλανδία, ένα Brexit θα την απομόνωνε από τη δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει εντάσεις σε μία περιοχή με πολύ εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες. Οι Βρυξέλλες έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998 έπειτα από συγκρούσεις τριών δεκαετιών μεταξύ καθολικών εθνικιστών που θεωρούν την Ευρωπαϊκή Ενωση αντίβαρο στην βρετανική κυβέρνηση και προτεσταντών φιλοβρετανών.

Με την ΕΕ, ένα πολύπλοκο διαζύγιο, μία αβέβαιη έκβαση

Η χώρα θα ξεκινήσει πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, διάρκειας το πολύ δύο ετών, για να καθορισθούν οι όροι πρόσβασης στην κοινή αγορά.

Επί δύο χρόνια, τίποτε δεν αλλάζει. Πολλά σενάρια είναι πιθανά για τη συνέχεια. Παραμονή στην ενιαία αγορά, αμοιβαία επωφελής, αλλά με ποιους όρους; Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει προειδοποιήσει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μία τρίτη χώρα που δεν θα τη χαϊδεύουμε».
Για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα Brexit θα αποτελούσε μόνιμη απειλή διάλυσης, καθώς και άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μια δύσκολη οικονομική μετάβαση, μέχρι την ύφεση

Το σοκ στις αγορές θα είναι άμεσο μόλις γίνει γνωστό το αποτέλεσμα. Ολα τα σενάρια των διεθνών και κυβερνητικών οικονομικών θεσμών είναι μαύρα για μία διετία.

Μελέτη της τράπεζας HSBC προβλέπει πτώση κατά 15% έως 20% της αγγλικής λίρας, πληθωρισμό 5% και απώλεια 1% έως ,15% του ΑΕΠ. το City θα χάσει το «ευρωπαϊκό διαβατήριό» τουκαι πολλές εταιρείες, ανάμεσά τους η τράπεζα JPMorgan και ακόμη και η αγγλική HSBC έχουν ανακοινώσει ότι θα μεταφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Παρίσι και τη Φρανκφούρτη.

Σκλήρυνση της μεταναστατευτικής πολιτικής

Η μετανάστευση υπήρξε το κεντρικό θέμα της καμπάνιας των υποστηρικτών του Brexit. Εχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να θέσουν σε εφαρμογή ένα σύστημα μετανάστευσης κατά το αυστραλιανό μοντέλο, όπου κάθε αίτηση για άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίζεται με βάση τα προσόντα του αιτούντος.

Μόλις ολοκληρωθεί το διαζύγιο με την ΕΕ, που θα θέτει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαίων πολιτών (και) προς ( αλλά και από) το Ηνωμένο Βασίλειο, τίποτε δεν θα εμποδίζει πλέον την εφαρμογή αυτής της πολιτικής με στόχο τον περιορισμό της ροής ευρωπαίων μεταναστών , κυρίως αυτούς που προέρχονται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Σχετικές ειδήσεις