ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκάλυψη-σοκ: «Παγώνουν» οι πληρωμές της Κομισιόν προς την Ελλάδα!

Αποκάλυψη-σοκ: «Παγώνουν» οι πληρωμές της Κομισιόν προς την Ελλάδα!

Τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται στην Αθήνα, επισημαίνοντας σε κάθε ευκαιρία την αλληλεγγύη και τη στήριξη της Κομισιόν προς τη χώρα μας, οι Ευρωπαίοι φαίνεται πως επιχειρούν να παίξουν ένα ιδιαίτερα βρώμικο παιχνίδι, με υπόγειους σχεδιασμούς σε βάρος της Ελλάδας.

ΣΤΟ ΦΩΣ ΕΓΓΡΑΦΟ-«ΦΩΤΙΑ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα, Τρίτη (21/06/2016) ο ιστότοπος NewEurope.eu, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σταματά όλες τις πληρωμές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Συνοχής προς την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020.

Ειδικότερα, σε άρθρο του δημοσιογράφου Βασίλη Κορωνάκη, αναφέρεται πως η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνεται από εσωτερική αλληλογραφία που υπογράφεται από τον Γουόλτερ Ντεφάα, Γενικό Διευθυντή για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, ο λόγος που η Κομισιόν αποφασίζει την παύση των πληρωμών είναι μια υπό εξέλιξη έρευνα από την ελληνική Αρχή Ανταγωνισμού, το οποίο αφορά πιθανή χειραγώγηση των διαδικασιών υποβολής προσφορών σε μεγάλα έργα υποδομών.

Πάντως, η Κομισιόν απέφυγε -σε ερώτηση του neweurope.eu- να διευκρινίσει αν το θέμα έχει συζητηθεί μεταξύ του προέδρου Γιούνκερ και του Αλέξη Τσίπρα.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε αργά το μεσημέρι από το ίδιο το Μαξίμου, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα από όσο φαίνονται, αφού αποδεικνύεται ότι η επίσκεψη Γιούνκερ στην Ελλάδα δεν είναι παρά άλλο ένα πυροτέχνημα και ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, άλλα λένε on camera κι άλλα πράττουν στο παρασκήνιο.

Ενδεικτικά, σύμφωνα πάντα με το NewEurope.eu, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα από το πρωθυπουργικό γραφείο περιέγραψαν το συγκεκριμένο έγγραφο ως «ένα από τα χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα που κυκλοφορούν».

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι ελληνικές αρχές που ασχολούνται με την υπόθεση, έχουν ήδη ταυτοποιήσει εταιρίες, οι οποίες φέρεται να συμμετείχαν στο καρτέλ και δη κατασκευαστικές ή πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
«Το καρτέλ ήταν ενεργό για παραπάνω από 27 χρόνια, από το 1989 έως και σήμερα σε τομείς όπως η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρόμων, μετρό κτλ. Μάλιστα επιβεβαιώνεται ότι κάποια από αυτά τα έργα, ήταν συγχρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά κονδύλια».

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές διαβεβαίωσαν πως κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβεβαίωσαν την ελληνική κυβέρνηση πως τελικά «δεν σκοπεύουν να χειριστούν την υπόθεση κατ' αυτό τον τρόπο».

Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει τελικά και φωτιά...

Τι απαντάει η Κομισιόν

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 17 Μαΐου παρέπεμψε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν ρωτήθηκε από το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με δημοσίευμα τoυ κοινοτικού εντύπου New Europe, που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της Επιτροπής, με το οποίο ζητείται η αναστολή κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα, λόγω στρέβλωσης ανάθεσης έργων δημοσίων συμβάσεων.

Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο της Επιτροπής που επικαλείται το New Εurope ότι έχει περιέλθει στην κατοχή του, η Επιτροπή σκοπεύει να προχωρήσει σε αναστολή των κοινοτικών κονδυλίων από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης της περιόδου 2014-2020 προς την Ελλάδα, διότι διαπιστώνει στρέβλωση στην ανάθεση δημοσίων συμβάσεων για μεγάλα κατασκευαστικά έργα.

Η απάντηση του εκπροσώπου της Επιτροπής, σχολιάζοντας το δημοσίευμα ήταν η εξής:

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές. Γνωρίζουμε την υπόθεση. Είναι πρώτα απ’ όλα θέμα των ελληνικών αρχών, όπως έχει ήδη ανακοινώσει με δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 17 Μαΐου η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η Επιτροπή έχει ζητήσει λεπτομέρειες από τις ελληνικές αρχές, σχετικά με την υπόθεση και θα την εξετάσει, μόλις συλλέξει όλες τις πληροφορίες».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αναστολής ευρωπαϊκών κονδυλίων, η Επιτροπή τονίζει ότι είναι έτοιμη να πράξει τα δέοντα όταν αποσαφηνιστούν τα γεγονότα. «Δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο», ανέφερε ο εκπρόσωπός της.

Σύμφωνα με την εσωτερική επιστολή της Επιτροπής που επικαλείται η New Εurope, οι ελληνικές αρχές που εξετάζουν την υπόθεση, έχουν εντοπίσει μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που συμμετέχουν σε καρτέλ που λειτουργεί από το 1989 στο τομέα των κατασκευών αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρόμων και μετρό, κάποια εκ των οποίων έχει συγχρηματοδοτήσει η ΕΕ.

«Συνεχίζεται η χρηματοδότηση» λέει το Υπουργείο Οικονομίας

Συνεχίζονται απρόσκοπτα τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Αυτό υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομίας, αναφορικά με δημοσιεύματα περί «αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», στην έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ενδεχόμενη ύπαρξη καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο.

Συγκεκριμένα το υπουργείο διευκρίνισε τα ακόλουθα:

1. Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμά της αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Αφορά συμβάσεις μεγάλων δημοσίων έργων των προηγούμενων τεσσάρων προγραμματικών περιόδων.

2. Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολουθούν το θέμα, και θα προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται και προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε σχέση με τις υπό έρευνα συμβάσεις.

3. Ως εκ τούτου, τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Αυτό είναι το έγγραφο - «φωτιά»

PAGE1
PAGE2

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα του NewEurope.eu