ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απειλή παγκόσμιου κραχ λόγω Brexit - «Ελεύθερη πτώση» στις αγορές, στο «κόκκινο» οι τράπεζες

Απειλή παγκόσμιου κραχ λόγω Brexit - «Ελεύθερη πτώση» στις αγορές, στο «κόκκινο» οι τράπεζες

Πτώση 13,62% στην Αθήνα - Στο -5% το χρηματιστήριο του Λονδίνου - Η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό 30 ετών - Έτοιμη να παράσχει νέα ρευστότητα η ΕΚΤ.

Καταρρέουν οι αγορές μετά το ξεκάθαρο αποτέλεσμα υπέρ του Brexit στη Βρετανία, αλλά και την παραίτηση του Ντέβιντ Κάμερον. H απειλή του κραχ είναι πλέον ορατή στις παγκόσμιες αγορές, καθώς η μεταβλητότητα οργιάζει και οι επενδυτές προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από το χαρτοφυλάκιό τους, καταφεύγοντας στο γεν και το χρυσό, ο οποίος ενισχύεται σε νέο υψηλό από τον Μάρτιο του 2014.

Η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό 30 ετών και πλέον κινείται με πτώση 7,86% στο 1,3711 έναντι του δολαρίου ενώ το ευρώ έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό. Οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση από το 1987. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 7,3% στις 320 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών είναι τέσσερις φορές υψηλότερος από τον κινητό μέσο όρο 30 ημερών, και επτά φορές υψηλότερος για το βρετανικό δείκτη.

Ισχυρές ρευστοποιήσεις και στη Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να κινούνται ισχυρά χαμηλότερα και τον Dow Jones να φθάνει «χασούρα» έως και 500 μονάδες, ενώ ο S&P είχε το χειρότερο άνοιγμά του από το 1986.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχωρεί κατά 2,18% στις 6.200 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα έως και 8%, ο DAX καταγράφει πτώση 5,4% στις 9.700 μονάδες, μετά από πτώση 10% στο ξεκίνημα, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 6,2% στις 4.187 μονάδες, ο ΙΒΕΧ με ισχυρές απώλειες 10% στις 7.936 μονάδες. Με πτώση 10,4% για τον FTSE MIB στις 16.095 μονάδες. Το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει πτώση έως και 14% στις 532 μονάδες.

Ο δείκτης μεταβλητότητας ενισχύεται 30%, οδεύοντας προς το υψηλότερο επίπεδο από το 2011, ενώ και οι 19 κλαδικοί δείκτες βρίσκονται στο «κόκκινο» με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές μετοχές να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση.

stocks

Μετοχές

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 18%.

Η Royal Bank of Scotland Group Plc υποχωρεί κατά 17,8%. Η Deutsche Bank υποχωρεί 14,6%, η Credit Suisse υποχωρεί 12,7%, η Lloyds κατά 20,6% και η Barclays κατά 20%. Απώλειες 3,75% για την HSBC.

Απώλειες 19% για την Unicredit και πτώση και πτώση 19,2% για την Intesa Sanpaolo. Πτώση 21,76% για την Santander και -19,7% για την Caixabank στην Ισπανία.

Οι μετοχές χρυσού Randgold Resources Ltd. και Fresnillo Plc ενισχύονται 12% καθώς ο χρυσός καταγράφει ράλι.

Η απόδοση του ελληνικού 2ετούς έχει ενισχυθεί στο 10,7% και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται στο 8,906%.

Οι ασιατικές αγορές, δε, υποχώρησαν σε χαμηλό πέντε ετών.

Το βρετανικό δημοψήφισμα κυριαρχεί στις αγορές και το επενδυτικό κλίμα από τις αρχές Ιουνίου. Η επενδυτική «όρεξη» είχε επιστρέψει στις αγορές καθώς οι στοιχηματικές προέβλεπαν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.. Ωστόσο, η νίκη του Brexit «ανοίγει την κερκόπορτα» για την αποχώρηση κι άλλων χωρών από την Ε.Ε.. Οι αξιωματούχοι διαφόρων χωρών έχουν εκφράσει το ενδεχόμενο να παρέμβουν στις αγορές καθώς η αντίδραση στα χρηματιστήρια θυμίζει έντονα το κραχ του 2008.

Ήδη η πρώτη κεντρική τράπεζα, η SNB της Ελβετίας, παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος, για να ομαλοποιήσει το ελβετικό φράγκο. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας δήλωσε έτοιμος να παρέμβει στην αγορά με ρευστότητα 250 δισ. στερλίνων για να ομαλοποιήσει την αγορά, γεγονός που περιόρισε ελαφρώς τις απώλειες.

Τι λένε οι αναλυτές

«Είναι ιστορική στιγμή, βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και δεν ξέρουμε πόσο θα πέσουν οι μετοχές. Περιμένουμε πολλή μεταβλητότητα τις επόμενες μέρες. Οι τράπεζες θα δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς έχουμε μια μεγάλη περίοδο μεταβλητότητας μπροστά μας και πολλές ερωτήσεις για το πώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την βρετανική οικονομία αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη» σχολιάζει ο Ralf Zimmermann, στρατηγικός αναλυτής στην Bankhaus Lampe.

«Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η πραγματικότητα είναι ότι η ρευστότητα στις αγορές εξαφανίζεται πολύ γρήγορα αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ πιθανό να δούμε συντονισμένη νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου πολύ σύντομα» εκτιμά ο John Woods, επικεφαλής επενδύσεων για την Ασία και τον Ειρηνικό στην Credit Suisse Private Banking.

«Είναι τρομακτικό, δεν έχω ξαναδεί κάτι ανάλογο. Θα δούμε εκροές κεφαλαίων από σχεδόν όλα τα assets. Πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τα χρήματά τους» σχολιάζει ο James Butterfill, επικεφαλής έρευνας και επενδύσεων στην ETF Securities.

«Είναι κόλαση. Αγοράστε μόνο γεν, χρυσό και αμερικανικά ομόλογα και περιμένετε» προτείνει ο Vishnu Varathan, οικονομολόγος για την Mizuho Bank Ltd στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τον Moritz Kraemer, επικεφαλής αξιολογήσεων για την S&P, η Βρετανία σίγουρα θα χάσει το ΑΑΑ, λόγω των οικονομικών και πολιτικών πιέσεων από το Brexit.

Έτοιμη να παράσχει νέα ρευστότητα, αν χρειασθεί η ΕΚΤ

Μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις χρηματοπιστωτικές αγορές και βρίσκεται σε στενή επαφή με άλλες κεντρικές τράπεζας, αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της.

«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παράσχει πρόσθετη ρευστότητα, εάν χρειασθεί, σε ευρώ και ξένα νομίσματα. Η ΕΚΤ έχει προετοιμασθεί για το ενδεχόμενο αυτό, σε στενή επαφή με τις τράπεζες που επιβλέπει και θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικό σε όρους κεφαλαίων και ρευστότητας. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εκπληρώνει το καθήκον της να διασφαλίζει σταθερότητα των τιμών και χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη», αναφέρει η ΕΚΤ.

Πηγή: newmoney.gr