ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Ενίσχυση των σχέσεων των 27 της ΕΕ

Σόιμπλε: Ενίσχυση των σχέσεων των 27 της ΕΕ

Την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των 27 χωρών που θα απομείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με μέτρα τα οποία θα περιλαμβάνουν μια κοινή πολιτική ασύλου, επιθυμεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένες πηγές, το περιοδικό ανέφερε ότι ο Σόιμπλε θέλει να βάλει τις τελικές πινελιές στην Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά και την απρόσκοπτη διασυνοριακή κίνηση κεφαλαίων.

Ο Σόιμπλε θέλει επίσης να υπάρχει ένα πανευρωπαϊκό πρότυπο πτωχευτικού δικαίου για τις επιχειρήσεις, να συμφωνήσουν οι χώρες πώς μπορούν να πετύχουν καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και να διασφαλιστεί η καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ανέφερε το περιοδικό.

Εάν δεν συμφωνήσουν σε αυτές τις πρωτοβουλίες και οι 27 χώρες που θα απομείνουν μετά από ένα Brexit, ο Σόιμπλε θέλει οι χώρες που είναι πρόθυμες να δεσμευθούν σε αυτές να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αλλά ο ίδιος αντιτίθεται στα όποια βήματα προς την περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης αυτή τη στιγμή, ανέφερε το δημοσίευμα.

Έρευνα της εταιρίας TNS Forschung για λογαριασμό του Der Spiegel έδειξε ότι η πλειονότητα των Γερμανών είναι αντίθετη με μια ενισχυμένη ΕΕ, με το 64% να επιθυμεί να έχουν περισσότερες αρμοδιότητες τα κράτη-μέλη, συγκριτικά με το 27% που θέλει οι Βρυξέλλες να αναλάβουν περισσότερα καθήκοντα.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στις 28-29 Ιουνίου με τη συμμετοχή 1.014 ατόμων, έδειξε ότι η στήριξη της Γερμανίας για την ΕΕ αυξήθηκε από τότε που οι Βρετανοί τάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα υπέρ του Brexit. Το 87% των ερωτηθέντων επιθυμεί η Γερμανία να παραμείνει στην ΕΕ και το 10% θέλει η χώρα τους να αποχωρήσει, ενώ στις αρχές Ιουνίου, τα αντίστοιχα ποσοστά είχαν διαμορφωθεί στο 83% και το 13%.