ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη Κυκλοφορίας 2017: Αυτοί είναι οι χαμένοι από τις αλλαγές!

Τέλη Κυκλοφορίας 2017: Αυτοί είναι οι χαμένοι από τις αλλαγές!

Ριζικές αλλαγές περιλαμβάνει το νέο σχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων για το 2017.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το αρχικό σχέδιο της Ειδικής Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η επέκταση των Τελών Κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές CO2 σε οχήματα με 1η Άδεια από την 1η/1/2003 έβρισκε αντίθετους τόσο τους εισαγωγείς και τους εμπόρους όσο και στελέχη του οικονομικού επιτελείου γιατί εκτιμούσαν πως θα έχει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Οι νέες εντολές του υπ. Οικονομικών στην Ειδική Επιτροπή στοχεύουν στον περιορισμό της επέκτασης των Τελών Κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές CO2 σε αυτοκίνητα που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά από την 1η/1/2007 αντί της 1ης/1/2003, περιορίζοντας τον αριθμό των ιδιοκτητών αυτοκινήτων που θα επηρεαστούν σε πάνω από 1 εκατ. από 3 εκατ. που περιελάμβανε το αρχικό σχέδιο.

Αυτοί θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι που θα πληρώσουν παραπάνω

Παράγοντες της αγοράς αυτοκινήτου αναφέρουν ότι η επέκταση των Τελών Κυκλοφορίας σε αυτοκίνητα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από την 1η/1/2007 εγκυμονεί κινδύνους, γιατί τα αυτοκίνητα που παράγονταν τότε δεν ήταν και τόσο «καθαρά» σε σχέση με τα τωρινά, με αποτέλεσμα κάποιοι να δουν τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2017 να ανέρχονται σε απίστευτα υψηλά επίπεδα ακόμη και αν πλήρωναν χαμηλά ποσά λόγω του κυβισμού του κινητήρα.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, για οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά, τα τέλη υπολογίζονται με βάση τους ρύπους, ενώ για τα παλαιότερα οχήματα υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα για αυτοκίνητο με 1η Άδεια Κυκλοφορίας το 2007 1,3 κυβικών. Τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2016 ήταν μόλις 135 ευρώ ενώ με βάση τις εκπομπές ρύπων τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2017 θα φτάσουν στα 426.3 ευρώ, που σημαίνει δηλαδή αύξηση ύψους 215,7%!

Ταυτόχρονα όμως εκτιμάται πως το σχέδιο για επέκταση των Τελών Κυκλοφορίας, με βάση τις εκπομπές CO2, θα φέρει καταιγίδα κατάθεσης πινακίδων και ακολούθως μεγάλη τρύπα στα έσοδα.

Μια εκ των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών είναι η καθιέρωση αυτοκόλλητου το οποίο θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

Το αυτοκόλλητο θα περιλαμβάνει και ειδικό «τσιπάκι» με πληροφορίες για ασφάλιση και ΚΤΕΟ και θα είναι δωρεάν για τα οχήματα με ελληνικές πινακίδες.

Το αυτοκόλλητο θα υποχρεωθούν να λαμβάνουν και οι ιδιοκτήτες οχημάτων που εισέρχονται στην Ελλάδα καταβάλλοντας αντίτιμο, ανάλογα με το χρόνο που το όχημα θα κυκλοφορεί στους ελληνικούς δρόμους.

Σχετικές ειδήσεις