ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «κυνήγι» της φοροδιαφυγής με τρεις... προσπάθειες

Στο «κυνήγι» της φοροδιαφυγής με τρεις... προσπάθειες

Με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έρχονται τρία νέα φορολογικά νομοσχέδια και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο το αργότερο έως τις 5 Αυγούστου που η Βουλή θα κλείσει θα έχουν γίνει νόμος του κράτους.

«ΜΟΝΤΕΛΟ... ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΡΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ - ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ, ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΟΥΝ - ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Στόχος των νέων νομοσχεδίων είναι να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, έχουν εξαγγελθεί πολλές φορές αλλά έχουν καθυστερήσει εδώ και πολλούς μήνες.

Τα νομοσχέδια στοχεύουν στη χρήση του πλαστικού χρήματος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στη δημιουργία κινήτρων για την εθελοντική αποκάλυψη "αδήλωτων" κεφαλαίων και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα.

Νομοσχέδιο για τη διάδοση του πλαστικού χρήματος

Η διάδοση της χρήσης πλαστικού χρήματος θεωρείται ότι θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή και στόχος του νομοσχεδίου είναι να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Τα σχετικά μέτρα έχουν εξαγγελθεί και στο παρελθόν όμως το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, έχει καθυστερήσει σημαντικά με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην γνωρίζουν αν θα ισχύει από φέτος και τι πρέπει να κάνουν για τις φετινές αποδείξεις.

Ο νέος νόμος θα προβλέπει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να δαπανούν έως και το 30% του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα προκειμένου να λαμβάνουν το αφορολόγητο όριο. Θα προβλέπει επίσης σταδιακή αλλά υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών πληρωμών POS σε όλη την αγορά καθώς και εκπτώσεις φόρου για τις δαπάνες με κάρτα σε κλάδους με υψηλή φοροδιαφυγή, όπως είναι οι γιατροί.
Η υποχρεωτική πληρωμή με κάρτα αναμένεται να ισχύσει από την 1/1/2017.

Νομοσχέδιο με κίνητρα για τη δήλωση καταθέσεων

Η μεγάλη φυγή των καταθέσεων που πραγματοποιήθηκε πέρσι έχει γεμίσει στρώματα και τράπεζες του εξωτερικού με κεφάλαια κάποιων Ελλήνων πολιτών που είχαν αποταμιεύσεις αδειάζοντας τις καταθέσεις στις τράπεζες. Για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντική η επιστροφή καταθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο εξετάζει την παροχή κινήτρων σε όποιους διαθέτουν κεφάλαια που δεν έχουν δηλώσει στο παρελθόν και θέλουν σήμερα να τα επιστρέψουν στη χώρα και να τα δηλώσουν. Για παράδειγμα θα υπάρχει απαλλαγή από ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή ενώ δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση υποθέσεις για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος και έχουν οριστικοποιηθεί τα αποτελέσματά του.
Για να αποφασίσουν να τα αποκαλύψουν θα δοθούν κίνητρα, τα οποία θα περιγράφονται στο σχετικο νομοθέτημα το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει αρκετούς μήνες να έρθει στη Βουλή καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το περιεχόμενό του αποδείχθηκαν δύσκολες και χρονοβόρες.
Η ρύθμιση θα προβλέπει ότι ο φόρος για τη νομιμοποίηση "μαύρων" κεφαλαίων στην Ελλάδα ή το εξωτερικό θα υπολογίζεται με βάση την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκε το εισόδημα. Θα προβλέπεται και μερική ή ολική απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις που θα εξαρτώνται από τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο φορολογούμενος.

Νομοσχέδιο για λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων
Το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα στοχεύει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο διακίνησης του καπνού και του εξοπλισμού παραγωγής των σχετικών προϊόντων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα λαθρεμπορίου και να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα. Έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και οι βασικές ρυθμίσεις νομοσχεδίου περιλαμβάνουν, την καθιέρωση συστήματος αδειοδότησης σε κάθε στάδιο της αλυσίδας των καπνικών προϊόντων.
Προβλέπεται η έκδοση ειδικών αδειών από όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση και παρασκευή των καπνικών.

Σχετικές ειδήσεις