ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Συμφέρουσα για τράπεζες και ταμεία η ανταλλαγή ομολόγων»

«Συμφέρουσα για τράπεζες και ταμεία η ανταλλαγή ομολόγων»
Συμφέρουσα για τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία κρίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος...

Συμφέρουσα για τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία κρίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τη συμμετοχή τους στο Μηχανισμό για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων.

Ενημερώνοντας απόψε την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, τόνισε πως «τα ταμεία όπως και οι τράπεζες θα μετάσχουν εθελοντικά, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το ελληνικό χρέος "τεχνικά" ήταν βιώσιμο και πριν τις αποφάσεις της συνόδου της ευρωζώνης και θύμισε πως τα 2/3 του ελληνικού χρέους έχουν μετακινηθεί σε θεσμικούς επενδυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι δεν έχει λήξει το ζήτημα της παροχής εγγυήσεων που έθεσε η Φινλανδία.

Όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα, υποστήριξε πως «έχουμε τις πιο στέρεες τράπεζες που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Σε καμία άλλη χώρα οι τράπεζες αυτή τη στιγμή δεν έχουν "καβάντζα" 30 δισ. ευρώ.»

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ακόμη και αν αυτή είναι μια απόφαση ενοχλητική για τους μετόχους.

Είπε επίσης ειδικά για την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ότι θέση της κυβέρνησης είναι να συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.