Τσακαλώτος: Η δεύτερη αξιολόγηση θα τρέξει πολύ γρήγορα

Τσακαλώτος: Η δεύτερη αξιολόγηση θα τρέξει πολύ γρήγορα

Aισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε δηλώσεις του με το πέρας του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), σημείωσε πως η Ελλάδα «κερδίζει από τη γρήγορη εκτέλεση του προγράμματος».

«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να καθυστερήσει αυτή η διαδικασία άρα δεν πρέπει να είμαστε εμείς οι ύποπτοι εφόσον υπάρξουν καθυστερήσεις», πρόσθεσε.

Ο Ευ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι αναμένει η κάθε αξιολόγηση να είναι ευκολότερη από την προηγούμενη, όπως είναι η εμπειρία και των άλλων χωρών. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα αυτή τη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην επιστολή που έστειλε πρόσφατα στους θεσμούς σχετικά με το πως θα βελτιωθεί η συνεργασία των ελληνικών αρχών με τα τεχνικά κλιμάκια, σημείωσε πως τα ζητήματα τα οποία τίθενται στην εν λόγω επιστολή είναι διαδικαστικά και θα αποτελέσουν αντικείμενο της προκαταρκτικής συζήτησης με τους θεσμούς ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις συζητήσεις που έγιναν κατά το σημερινό Συμβούλιο των υπουργών σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικών ελλειμμάτων για την Πορτογαλία και την Ισπανία, υπογράμμισε πως η ελληνική πλευρά, τάχθηκε κατά της έναρξης της διαδικασίας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός κατά την παρέμβαση του στο χθεσινό Eurogroup, οι δύο χώρες έχουν «βελτιωμένες επιδόσεις» και βρίσκονται στη «σωστή κατεύθυνση», οπότε δεν είναι η «κατάλληλη στιγμή», ούτε από «πολιτικής ούτε από οικονομικής απόψεως» να ξεκινήσει μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο Brexit και τον ευρωσκεπτικισμό που πλήττει πολλές χώρες αλλά και στο γεγονός ότι η Πορτογαλία είχε να αντιμετωπίσει εξωγενείς κλυδωνισμούς που αφορούσαν κυρίως τον τραπεζικό τομέα και οι οποίοι δικαιολογούν τις υπερβάσεις.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο υπουργός δεν υπήρχε η απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία η οποία θα μπορούσε να μπλοκάρει τη διαδικασία και έτσι το Eurogroup ενέκρινε ομόφωνα τη σύσταση της Επιτροπής.

Τέλος, ανέφερε πως ηαπόφαση αφορά την έναρξη της διαδικασίας και όχι την επιβολή κυρώσεων.