ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πρώτοι 725 δικαιούχοι για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Οι πρώτοι 725 δικαιούχοι για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

«Πρεμιέρα» σήμερα για τοΚοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης(ΚΕΑ), ένα προνοιακό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, δήλωσε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα αντέχει και δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα, μέχρι στιγμής, παρόλο, που, όπως είπε, «τρέχει» παράλληλα και το TAXIS. Η κ. Φωτίου έκανε λόγο για μία καινοτομία που συμβαίνει, για πρώτη φορά, στη χώρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα γεωπληροφοριακό σύστημα, το οποίο «τρέχει» σε 30 δήμους.

Όπως είπε, το πρόγραμμα αναμένεται να εφαρμοστεί πανελλαδικά, από τις αρχές του 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε η κ. Φωτίου, από το πρωί, είχαν πρόσβαση στο σύστημα περίπου 34.000 χρήστες, ενώ, μέχρι το απόγευμα, έγιναν και οι πρώτες 8.500 αιτήσεις, από τις οποίες προέκυψαν οι πρώτοι 725 δικαιούχοι του ΚΕΑ.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η έννοια της ακραίας φτώχειας ορίζεται ως η κατοχή εισοδήματος κάτω από ένα ορισμένο όριο και περιουσιακών στοιχείων κάτω από ορισμένη αξία. Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

α) Την εισοδηματική ενίσχυση

β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης

γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

Στις δηλώσεις της στο Πρακτορείο, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε ότι, εφόσον τα στοιχεία που δηλώνει ο υποψήφιος ωφελούμενος του ΚΕΑ είναι ορθά και διασταυρώνονται, τότε αυτόματα καθίσταται δικαιούχος του.

«Εάν πάλι κάτι λείπει ή είναι λάθος από αυτά που δηλώνει, η πλατφόρμα "παγώνει"» εξηγεί η κ. Φωτίου, διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι, αν ένας πολίτης διαπιστώσει ότι, τους τελευταίους έξι μήνες, το εισόδημά του έπεσε κάτω από τα όρια τα οποία έχουν οριστεί- περιουσιακά, εισοδηματικά και κινητής περιουσίας, έχει το δικαίωμα με τα ανάλογα αποδεικτικά να υποβάλει αίτηση για συμμετοχή στο ΚΕΑ.

«Είναι ένα διαρκές δίχτυ ασφαλείας χαμηλών οικονομικών δεδομένων. Πρόκειται για ένα αντιγραφειοκρατικό σύστημα, το οποίο δεν κρατάει σε παρατατετάμενη αγωνία τους πολίτες, αν είναι ή δεν είναι δικαιούχοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή κάθε μέρα.

Μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπογράμμισε ότι στους υπόλοιπους 295 δήμους της χώρας που δεν εφαρμόζεται το ΚΕΑ, η κυβέρνηση βρήκε τους πόρους και συνεχίζει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μέχρι τον Δεκέμβριο (κάρτα σίτισης, επιδότηση ενοικίου και δωρεάν ρεύμα).

Σημείωσε, μάλιστα ότι το ΚΕΑ έχει παράλληλα συνοδευτικά μέτρα και υπηρεσίες, όπως, ενδεικτικά, ανέφερε:

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη-μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, κοινωνικά τιμολόγια για ρεύμα και νερό, ένταξη στα προγράμματα των κοινωνικών δομών αντιμετώπισης της φτώχειας, κτλ. Επίσης, όπως σημείωσε, το 10%, όσων μπαίνουν στο ΚΕΑ, θα έχουν μία μορφή απασχόλησης, δηλαδή εργασία.

Σχετικές ειδήσεις