ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαρωτικοί πλειστηριασμοί και πρώτης κατοικίας για να απομακρύνουν τον «κόφτη»

Σαρωτικοί πλειστηριασμοί και πρώτης κατοικίας για να απομακρύνουν τον «κόφτη»

Το νόμο στα χέρια τους, παίρνουν οι πολίτες και τα κινήματα τώρα που με το αγγλικό δίκαιο ο νόμος εξυπηρετεί αποκλειστικά το δανειστή.

ΛΑΪΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΩΝ

Οι πλειστηριασμοί έχουν ξεκινήσει, γίνονται στην εμπορική αξία, και για το υπόλοιπο της οφειλής ο δανειολήπτης μπορεί να χάσει ό,τι έχει και δεν έχει ο ίδιος και ο εγγυητής του.

Ο κόσμος είναι απελπισμένος και δεν έχει πού να στραφεί για υποστήριξη, αφού οι νόμοι στο αγγλικό δίκαιο δεν υποστηρίζουν τον δανειολήπτη. Το μόνο που απομένει είναι τα κινήματα και οι οργανώσεις που επιχειρούν να μπλοκάρουν την ολοκλήρωση των πλειστηριασμών.

Η πίεση θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη αφού, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και οι πλειστηριασμοί ακινήτων προχωρούν για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων με στόχο την είσπραξη περίπου 5 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή οι τράπεζες είναι αναγκασμένες, να ξεκαθαρίσουν τα δικά τους κόκκινα δάνεια, παίρνοντας πίσω ό,τι μπορούν να πάρουν.

Οι εισπρακτικές υπηρεσίες των υπουργείων θα επιδιώξουν να πάρουν ό,τι περισσότερο μπορούν από όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΓΓΔΕ στην ιστοσελίδα της έχει βγάλει προς πλειστηριασμό πάνω από 30 ακίνητα, φυσικών προσώπων ή νομικών που χρωστούν στο δημόσιο αρκετές χιλιάδες ευρώ. Οι πλειστηριασμοί αφορούν από θέσεις στάθμευσης και αποθήκες, έως και διαμερίσματα, αγροτεμάχια και ολόκληρες πολυκατοικίες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μόνη προστασία παρέχεται μόνο μέσω του Νόμου Κατσέλη, κάτι που σημαίνει ότι όποιος δεν έχει ενταχτεί σε αυτόν, μπορεί να πλειστηριαστεί η κατοικία του, ακόμη και η πρώτη κατοικία.

Αντιδράσεις
Λαϊκές ομάδες, κινήματα και οργανώσεις αναλαμβάνουν πλέον την υπεράσπιση των ανυπεράσπιστων από το νόμο πολιτών.

Χθες σε μια μόνο μέρα πλειάδα αντιδράσεων εκφράστηκαν σε Ειρηνοδικεία όλης της χώρας κάτι που από εδώ και πέρα θα γίνεται καθημερινά. Εξω από το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου βρέθηκε η Λαϊκή Στάση Πληρωμών «δίνοντας μάχες για την αποτροπή της εκποίησης της ακίνητης περιουσίας των πολιτών και ειδικότερα της πρώτης κατοικίας που βάσει συντάγματος (άρθρο 9 και άρθρο 21 παράγραφος 4) θα έπρεπε να προστατεύεται από κάθε ενέργεια δημοσίου ή ιδιωτών για την αφαίρεσή της.

• Αυτός ο πόλεμος είναι σημαντικός γιατί κάθε νίκη μας αφορά στην αξιοπρεπή διαβίωση του ανθρώπου.
• Σ' αυτόν τον πόλεμο δίνουμε μάχες κάθε εβδομάδα και τις νικάμε γιατί στηρίζουμε το δίκαιο, όπως ανέφεραν μέλη της».

Παρέμβαση στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας πραγματοποίησαν μέλη του Ρουβίκωνα, παρεμποδίζοντας τη διαδικασία του πλειστηριασμού που ήταν προγραμματισμένος για χθες. Οι ίδιοι αφού εισχώρησαν στην αίθουσα έβαψαν με σπρέι τους τοίχους, ενώ κρατούσαν και πυροσβεστήρες, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο κατά των πλειστηριασμών.

«Να πάψουμε να είμαστε πλέον τα πρόβατα που τα οδηγούν βελάζοντας στην σφαγή. Γιατί, για ό,τι μας συμβαίνει, δεν έχουν ευθύνη μόνο οι κρατούντες, αλλά και εμείς που δεν αντιδρούμε με τον τρόπο που ο καθένας μας μπορεί», αναφέρει η αναρχική συλλογικότητα.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι κατά την έξοδό τους από το κτίριο υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον κόσμο, ωστόσο τα δέκα εκ των 12 μελών του Ρουβίκωνα προσήχθησαν από τις Αρχές.

Στην Πάτρα, η Κίνηση Υπεράσπισης Κοινωνικών Αγαθών (ΚΥΚΑ) χθες Τετάρτη 20/7 και ώρα 3.30 μ.μ.,είχε καλέσει τους πολίτες της Πάτρας, έξω από το Ειρηνοδικείο, στο Δικαστικό Μέγαρο.

Σε σχετική της ανακοίνωση, η ΚΥΚΑ αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη. Μπορεί σήμερα να μην είναι το δικό σου ακίνητο, αύριο, όμως, θα είναι. Θα τους αφήσουμε να τα πάρουν όλα;
Αντισταθείτε, σταματήστε να είστε απαθείς, διεκδικήστε το δικαίωμά σας στη ζωή, στην Ελευθερία, την Αξιοπρέπεια. Για να έχουμε μέλλον εμείς και τα παιδιά μας χρειάζεται να
αγωνιστούμε τώρα! Έχετε πίστη στον εαυτό σας, το δίκιο είναι με το Λαό. Μην φοβάστε! Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Ήρθε η ώρα!!
Ο μόνος αγώνας που χάθηκε είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ».

Με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης, είχε καλέσει τον κόσμο στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, εναντίον των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από την Τράπεζας Πειραιώς. Αναλυτικά η ανακοίνωση: Πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας σήμερα στη Θεσ/νίκη. Να μην το επιτρέψουμε! Πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας από την Τράπεζα Πειραιώς σήμερα Τετάρτη 20 Ιουλίου στο Ειρηνοδικείο Θεσ/νίκης. Να μην το επιτρέψουμε! Να βάλουμε φραγμό στις αρπακτικές διαθέσεις που τραπεζίτες και άλλα ντόπια και ξένα κοράκια δείχνουν όλο και πιο έντονα και σε εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για τους πλειστηριασμούς!

Λίγες μέρες πριν ομάδα περίπου 25 ατόμων, μπήκε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών όπου είχε προγραμματισθεί να γίνει ο πλειστηριασμός του ξενοδοχείου Athens Ledra με πρώτη τιμή εκκίνησης 48 εκατ. ευρώ. Τα μέλη του ΕΠΑΜ, που αντιτίθεται σε οποιοδήποτε πλειστηριασμό ανά την επικράτεια, μπήκαν στην αίθουσα όπου επρόκειτο να γίνει ο πλειστηριασμός και προπηλάκισαν τον πρόεδρο των εργαζομένων στο ξενοδοχείο, Μπάμπη Ντότσικα και κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του μπροστά στη δικαστική έδρα.

Σχετικές ειδήσεις