ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πικρό καλοκαίρι για συνταξιούχους- Τι φέρνει ο επανυπολογισμός των νέων επικουρικών

Πικρό καλοκαίρι για συνταξιούχους- Τι φέρνει ο επανυπολογισμός των νέων επικουρικών

Ποιοι συνταξιούχοι διασώζονται. Σε τρεις δόσεις η καταβολή των αναδρομικών

ΣΕ ΔΥΟ ΚΥΜΑΤΑ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΣΕ ΠΟΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Eντεκα κλάδους και 312.000 συνταξιούχους «ακουμπά» το πρώτο κύμα επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων που έρχεται με την πληρωμή του Αυγούστου.

Από αυτούς υπολογίζεται πως 10.000-15.000 θα υποστούν μειώσεις 8-10% μεσοσταθμικά στο καταβαλλόμενο ποσό (πέφτουν πάνω από το όριο προστασίας των 1.300 ευρώ μεικτά -κύριες και επικουρικές συντάξεις).

Μεγάλοι χαμένοι του πρώτου πακέτου οι δημοτικοί υπάλληλοι, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην ΕΤΒΑ που αν πέφτουν πάνω σε πλέγμα προστασίας των 1.300 ευρώ χάνουν άμεσα τη διαφορά ανάμεσα στην παλιά και τη νέα επικουρική.

Το πρώτο κύμα του επανακαθορισμού και των περικοπών

ΤΑΕΔΥ Δημόσιοι υπάλληλοι

ΤΕΑΠΟΚΑ Εργαζόμενοι Ασφαλιστικών Ταμείων

ΤΑΔΚΥ Δημοτικοί Υπάλληλοι

ΤΕΑΧ Χημικοί, χημικοί μηχανικοί

ΤΕΑΕΙΓΕ Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

ΤΕΑΠ ΟΤΕ

ΤΕΑΠ ΕΛΤΑ υπάλληλοι ΕΛΤΑ

ΤΕΑΠ ΕΡΤΤ υπάλληλοι ΕΡΤ

ΤΕΑΠ ΕΤΒΑ προσωπικόπρώην ΕΤΒΑ

ΕΛΕΜ Εργαζόμενοι Αγροτικής Τράπεζας

ΤΕΑΥΠΣ Πυροσβέστες

Το κύμα περικοπών του Σεπτεμβρίου

ΤΕΑΥΕΚ Εμποροϋπάλληλοι

ΤΕΑΠΟΖΟ εργαζόμενοι σε ζυθοποιία οινοπνευματοποιία

ΤΕΑΥΝΤΠ Υπάλληλοι ναυτικών – τουριστικών πρακτορείων

ΚΑΠ-ΔΕΗ Υπάλληλοι ΔΕΗ

ΤΑΠΤΠ Πρώην Εργαζόμενοι τράπεζας Πίστεως και Alpha

ΤΕΑΑ Αρτοποιοί, υπάλληλοι βενζινάδικων

ΤΕΑΠΥΚ Μηχανικοί, εργολήπτες δημοσίων έργων, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι

ΕΤΑΠ ΜΜΕ

ΚΕΑΝ ναυτικοί

ΤΕΑΕΧ Αστυνομικοί

ΤΕΑΠΕΤΕ Συνταξιούχοι Εμπορικής Τράπεζας

Οι μεγάλες μειώσεις αναμένονται στο δεύτερο κύμα του επανυπολογισμού που θα έρθει με τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου για περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους. Εκτιμάται ότι από αυτές τις περικοπές θα επηρεαστούν περισσότεροι από 160.000 συνταξιούχοι με την πλειονότητα να ανήκει στους μισθωτούς του ΕΤΕΑΜ.

Εκτός από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ΙΚΑ ΕΤΑΜ από τις περικοπές του Σεπτεμβρίου χάνουν επίσης συνταξιούχοι εμποροϋπάλληλοι, ναυτικοί πράκτορες υπάλληλοι ΔΕΗ πρώην τραπεζοϋπάλληλοι Alpha Bank και Εμπορικής δικηγόροι του ΕΤΑΑ και ναυτικοί του ΚΕΑΝ.

Ολες οι επικουρκές επανυπολογίζονται και επαναπροσαρμόζονται στο νέο σύστημα. Κάποιοες κατηγορίες όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι διασώζονται καθώς η διαφορά αναμεσα στο νέο μεικτό ποσό και το παλιό ισοφαρίζεται από περικοπές προηγούμενων μνημονίων που καταργούνται - έχουν κριθεί αντισυνταγματικές.

Να σημειωθεί σύμφωνα με το δημοσίευμα του Εθνους, πως όσοι εισπράττουν αθροιστικά από 1.300 ευρώ μεικτά και κάτω διασώζονται αλλά μπαίνουν στον μηχανισμό της προσωπικής διαφοράς.

Από τον νέο τρόπο υπολογισμού θίγονται συντάξεις που υπολογίστηκαν με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης χωρίς να έχουν καταβληθεί αντίστοιχες εισφορές. Τέλος επειδή η περικοπή μετράει από τον Ιούνιο προκύπτουν αναδρομικά 2 - 3 μηνών τα οποία θα παρακρατηθούν σε τρεις ισόποσες δόσεις από τις συντάξεις του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Σχετικές ειδήσεις