ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δικαστικό «φράγμα» στις περικοπές συντάξεων

Δικαστικό «φράγμα» στις περικοπές συντάξεων

Φόβοι για δημοσιονομικό σοκ σε περίπτωση εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων

ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΟΜΒΑ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΟΚ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Μετά τους ενστόλους, δικαστικούς και ιατρούς ΕΣΥ, δικαιώνονται και οι συνταξιούχοι πανεπιστημιακοί για τις μειώσεις του δεύτερου Μνημονίου.

Αντιμέτωπο με ένα νέο δημοσιονομικό «σοκ» θα βρεθεί σύντομα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μόλις υποχρεωθεί να εκτελέσει όλες τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν σωρηδόν συνταξιούχους (και εν ενεργεία) των ειδικών μισθολογίων, και, όπως οφείλει πλέον να κάνει και για τους πανεπιστημιακούς, με βάση νέα «πιλοτική» απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που υπέστησαν και αυτοί, με τον ν.4093/12 (Μνημόνιο 2).

Η Ολομέλεια του ΕΣ έκρινε τις περικοπές αυτές αντίθετες σε σειρά διατάξεων του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου γεγονός που σημαίνει ότι οι συντάξεις των καθηγητών των ΑΕΙ πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 αυξημένες κατά 12% και να καταβληθούν στους δικαιούχους αναδρομικά από τότε που οι διαφορές αποδοχών, όπως κρίθηκε και με τους ενστόλους δικαστικούς γιατρούς του ΕΣΥ.

Η αντισυνταγματικότητα μάλιστα διαπιστώνεται χωρίς χρονικούς περιορισμούς που συνήθως βάζουν τελευταία οι δικαστικές αποφάσεις στα χρονικά όρια της αναδρομικότητας και στο ποιοι μπορούν να επωφεληθούν από την κήρυξη της για να μην προκληθεί νέος αιφνιδιασμός ενόψει της συνεχιζόμενης κρίσης.

Αντίθετα με το ΣτΕ που δικαιώνοντας τους εν ενεργεία πανεπιστημιακούς έκρινε ότι μπορούν να εισπράξουν αναδρομικά μόνο όσοι είχαν την πρόνοια να προσφύγουν στα διακστήρια η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν θέτει τέοιους περιορισμούς.

Μάλιστα σύμφωνα με το Εθνος, στην Ολομέλεια του ΣτΕ αναμένεται να κριθούν και οι προσφυγές που επιδιώκουν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικά τα νέα μέτρα για τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων όταν το σύνολό τους υπερβάινει τα 1.300 ευρώ μεικτά.

Σχετικές ειδήσεις