ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί δεν κατατίθεται η τροπολογία για τους φοροφυγάδες;

Γιατί δεν κατατίθεται η τροπολογία για τους φοροφυγάδες;

Διαφυγόντα έσοδα δισεκατομμυρίων κοστίζει στο Δημόσιο η καθυστέρηση στην ψήφιση της τροπολογίας για την ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων όλων των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων όλων των επιχειρήσεων.

Εδώ και μήνες είναι έτοιμη από το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, η τροπολογία για τη διασύνδεση των τερματικών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων με τις πληροφοριακές υποδομές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του υπουργείου Οικονομικών, καθώς επίσης και την υποχρέωση των επιτηδευματιών που δεν έχουν ταμειακές μηχανές ή άλλους φορολογικούς μηχανισμούς να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην Γ.Γ.Π.Σ. τα δεδομένα των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό διαρθρωτικό μέτρο κατά της φοροδιαφυγής το οποίο εκτιμάται ότι, αν είχε ήδη ψηφιστεί και είχε γίνει νόμος του κράτους από τις αρχές του 2016 που είχε ήδη προετοιμαστεί σε νομοθετικό επίπεδο, θα μπορούσε να διασφαλίσει την είσπραξη πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Όμως ακόμη και τώρα αν ψηφιζόταν, θα βοηθούσε την παρακολούθηση των εσόδων των επιχειρήσεων και θα μπορούσε εύκολα να εντοπιστούν όσοι δεν κόβουν αποδείξεις. Κάτι όμως κάθε φορά εμποδίζει την ψήφισή της, και ένα χρυσοφόρος μηχανισμός που αναπτύχθηκε από το εξειδικευμένο προσωπικό της ΓΓΔΕ μένει ανενεργός.

Η εν λόγω τροπολογία που είναι έτοιμη από τον Ιανουάριο και με την ψήφισή της θα ενεργοποιούσε ένα υπερσύγχρονο μηχανισμό παρακολούθησης ζωντανά της πορείας της έκδοσης αποδείξεων από κάθε ταμειακή μηχανή, θα έδινε στην εφορία τη δυνατότητα απόλυτου ελέγχου στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Επρόκειτο να περιληφθεί τελικά στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά τελικά....πάλι έμεινε απέξω.

Τα κυκλώματα των μεγαλοφοροφυγάδων, τα οποία κάθε χρόνο κλέβουν φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, είτε με το να μην εκδίδουν αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούν ή τις υπηρεσίες που παρέχουν είτε με το να εκδίδουν τις αποδείξεις μέσω ταμειακών μηχανών-μαϊμού είτε με το να διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, κέρδισαν πάλι χρόνο.

Σημειώνεται ότι ο μηχανισμός είναι έτοιμος να λειτουργήσει και χρειάζεται μόνο η τροπολογία για να τεθεί σε ισχύ, με την οποία προβλέπεται η υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά τα δεδομένα όλων των φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Με τη λειτουργία της διασύνδεσης θα δινόταν η δυνατότητα τα στοιχεία των αποδείξεων και των τιμολογίων που εκδίδονται από τους μηχανισμούς αυτούς να διαβιβάζονται αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο στον server της Γ.Γ.Π.Σ.και να είναι άμεσα προσβάσιμα και επεξεργάσιμα από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες (τα Ελεγκτικά Κέντρα, την Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων και τις Δ.Ο.Υ.) για τον αυτόματο προσδιορισμό των φορολογητέων ακαθαρίστων εσόδων και καθαρών εισοδημάτων όλων των επιτηδευματιών.

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η υποχρέωση των επιχειρηματιών και των ελευθέρων επαγγελματιών που εκδίδουν χειρόγραφα αποδείξεις και τιμολόγια να διαβιβάζουν κι αυτοί ηλεκτρονικά στη Γ.Γ.Π.Σ. του υπουργείου Οικονομικών τα δεδομένα των φορολογικών αυτών στοιχείων.