ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στην ανεργία

Eurostat: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στην ανεργία

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και ιδίως όταν πρόκειται για τα ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα, καμία «μαγική εικόνα» δεν μπορεί να αποκρύψει την αλήθεια τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), τον Απρίλιο η ανεργία στην Ελλάδα ανήλθε στο 23,3%.

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ... ΙΛΙΓΓΟ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ – ΣΧΕΔΟΝ ΠΕΝΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΝΕΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ

Όπως αναφέρει η Eurostat, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση των κρατών – μελών αναφορικά με την ανεργία, ενώ ακολουθείται από την Ισπανία με 19,9%.

Μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση και ακολουθείται από την Ισπανία, την Κροατία και την Κύπρο. Η χαμηλότερη ανεργία στην ΕΕ καταγράφεται στην Μάλτα με 4%, την Τσεχία με 4,1% και την Γερμανία με 4,2%.

Συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2015 η ανεργία μειώθηκε σε 25 κράτη - μέλη, παρέμεινε σταθερή στο Βέλγιο και την Εσθονία, ενώ αυξήθηκε μόνο στην Αυστρία.

Η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας παρατηρήθηκε στην Κύπρο (11,7% από 15,1%), την Κροατία (13,2% από 16,2%) και την Ισπανία (19,9% από 22,3%).

Συνολικά η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2016 παρέμεινε σταθερή στο 10,1%, όπως και η ανεργία στην Ευρώπη των 28 που παρέμεινε επίσης σταθερή στο 8,6%.

Σύμφωνα, πάντα, με την Eurostat, η ανεργία τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε., βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 και από τον Μάιο του 2009 αντίστοιχα.

Σχεδόν το ήμισυ των νέων στην Ελλάδα είναι χωρίς δουλειά

Την ίδια ώρα, πάντως, τα ποσοστά ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών σοκάρουν: σχεδόν πέντε στα δέκα Ελληνόπουλα (47,4%) ήταν άνεργο τον Απρίλιο, με τους Ισπανούς νέους να φιγουράρουν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 45,8%.

Η χαμηλότερη ανεργία στους νέους καταγράφεται στην Μάλτα με 6,9% και τη Γερμανία με 7,2%. Συνολικά, τον Ιούνιο του 2016 η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 20,8% από 22,5% τον περασμένο Ιούνιο, ενώ στην Ε.Ε., η ανεργία των νέων μειώθηκε στο18,5% από 20,6% τον Ιούνιο.

Μικρή αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Eurostat, προβλέπεται μικρή αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη (κατά 0,3%) και στην Ευρώπη των 28 (κατά 0,4%) για το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Η εικόνα παρουσιάζεται ελαφρώς διορθωμένη σε σχέση με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του ίδιου έτους, ενώ σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,6% στην Ευρωζώνη και κατά 1,8% στην Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή η Eurostat εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα καταγράψει μικρή αύξηση φθάνοντας το 0,2% τον Ιούλιο, έναντι 0,1% τον Ιούνιο του 2016.

Όπως ανακοίνωσε η ίδια πηγή, ο κλάδος των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού αναμένεται να εμφανίσει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο (1,4% από 0,9% τον Ιούνιο), ενώ ακολουθούν οι υπηρεσίες (1,2% σε σύγκριση με 1,1% τον Ιούνιο), τα βιομηχανικά αγαθά εκτός της ενέργειας (0,4%, αμετάβλητο από τον Ιούνιο) και ο κλάδος της ενέργειας (-6,6% σε σύγκριση με -6,4% τον Ιούνιο).