ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαύρη τρύπα» 500 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα του Ιουλίου

«Μαύρη τρύπα» 500 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα του Ιουλίου

Τα ευχολόγια και τα ψέματα τελείωσαν οριστικά για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αφού τα οικονομικά στοιχεία του κράτους έδειξαν για τον μήνα Ιούλιο υστέρηση εσόδων από τον κρατικό κορβανά, η οποία αγγίζει το ποσό των 513 εκατ. ευρώ.

ΞΥΠΝΑΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ «ΚΟΦΤΗ» - ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το γεγονός αυτό έχει σημάνει συναγερμό στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έπεσε έξω στις προβλέψεις του, αφού οι εισπράξεις είχαν προϋπολογιστεί στα 5,367 δισ. ευρώ και τελικά διαμορφώθηκαν σε 4,854 δισ. ευρώ.

Ο φόβος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έγκειται στο γεγονός ότι η υστέρηση εσόδων συνεπάγεται πλέον την ενεργοποίηση του αυτόματου δημοσιονομικού «κόφτη» σε μισθούς και συντάξεις, γεγονός που θα συνιστά εφιάλτη για το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου, καθώς κάτι τέτοιο θα ανάψει για τα καλά τη θρυαλλίδα της κοινωνικής οργής.

Υπενθυμίζεται ότι ο «κόφτης» αποτελεί ήδη νόμο του ελληνικού κράτους, συνεπώς αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα τι σημαίνει για τις τσέπες των πολιτών μια ενδεχόμενη ενεργοποίησή του.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μια «απλοχεριά» από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) σε ό,τι αφορά τις επιστροφές φόρων, οι οποίες υπολογίζονται σε συνολικά 338 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος που είχε τεθεί από τις οικονομικές υπηρεσίες του κράτους ήταν 208 εκατ. ευρώ.

Το μόνο, ίσως, ενθαρρυντικό στοιχείο, είναι στο διάστημα επταμήνου (Ιανουάριος – Ιούλιος 2016) τα καθαρά έσοδα συντηρούνται πάνω από τον στόχο.

Ωστόσο, όλα πλέον είναι ρευστά και σίγουρα δεν θα πρέπει κανείς να παραγνωρίζει και τον επικείμενο «βραχνά» του ΕΝΦΙΑ, με τον οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι από τον Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, η υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών συνθέτουν μια ζοφερή εικόνα για την ελληνική οικονομία, η οποία διανύει ήδη τον έκτο χρόνο εντός των Μνημονίων.

ΓΛΚ: Τα έσοδα του Ιουλίου υπερβαίνουν τον στόχο

Τα έσοδα του Ιουλίου σε ταμειακούς όρους ξεπερνούν τον στόχο, κατά 105 εκατ. ευρώ περίπου, επισημαίνουν, την ίδια στιγμή, πηγές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), με αφορμή και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σημαντική υστέρηση των εσόδων τον Ιούλιο και ανησυχίες από μέρους του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ταμειακή ροή των εσόδων και τον Ιούλιο δεν δημιουργεί ανησυχίες για τη γενικότερη πορεία τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2016, που ανακοινώθηκαν πριν μερικές ημέρες από το Υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 20,960 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 777 εκατ. ευρώ ή 3,8% έναντι του στόχου.

Σχετικές ειδήσεις