ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρέμβαση ΕΚΤ για αγορά ομολόγων - Αγωνία στην Ελλάδα

Παρέμβαση ΕΚΤ για αγορά ομολόγων - Αγωνία στην Ελλάδα
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων...

Έντονους κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία έχει προκαλέσει η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s.

Οι ηγέτες βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις προκειμένου ναν βρεθεί λύση για να μην επεκταθεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των κορυφαίων στελεχών της, αργά το βράδυ της Κυριακής, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, προκειμένου να σταματήσει τη διεύρυνση της κρίσης.

Ταυτόχρονα προτρέπει, Ισπανία και Ιταλία να προχωρήσουν άμεσα σε νέα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα.

Τη δέσμευσή τους να εφαρμόσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας γνωστοποίησαν σε ανακοίνωσή ους χθες το απόγευμα Γερμανία και Γαλλία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί στην κοινή ανακοίνωση δίνουν έμφαση «στη δέσμευσή τους να σταθεροποιηθούν οι χρηματαγορές στην ευρωζώνη», ενώ χαρακτηρίζουν «σημαντικές» τις κινήσεις που κάνουν οι κυβερνήσεις στην Ιταλία και την Ισπανία, με τον σκοπό να μειώσουν τα δημόσια ελλείμματα. Σημειώνουν ωστόσο ότι αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα.

Ανησυχία στην Αθήνα

Έντονη είναι η ανησυχία της Ελλάδας για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες, χωρίς όμως να μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά για να βοηθήσει την κατάσταση.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι , όπου συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Ρομπάι είπε στον κ. Παπανδρέου πως αναμένει ότι η ΕΚΤ θα παρέμβει και θα αγοράσει ιταλικά ομόλογα για να αποκλιμακωθεί η πίεση των κερδοσκόπων στις χώρες του νότου. Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου τόνισε πως είναι «θετική εξέλιξη αλλά όχι αρκετή» για να λυθεί το πρόβλημα.

Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση πάντως είναι η επόμενη δόση βοήθειας να είναι η πρώτη του νέου δανείου καθώς το επιτόκιο θα είναι μία μονάδα λιγότερο δηλαδή 3,2% αντί 4,2% που θα ήταν αν έπαιρνε την 6η δόση του προηγούμενου δανείου των 110 δισ.

Εν τω μεταξύ φουντώνουν οι φήμες για πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών και ευρωπαίων αξιωματούχων, πιθανότατα και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τραπεζών.

Συναντήσεις Παπανδρέου με υπουργούς

Οι οικονομικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο θα αποτελέσουν –μεταξύ άλλων- το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους υπουργούς της κυβέρνησης εντός της εβδομάδας.

Ένας πρόσθετος λόγος είναι ότι το κυβερνητικό επιτελείο πρέπει να προετοιμαστεί για την άφιξη της τρόικας στα τέλη Αυγούστου.