ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα έσοδα βουλιάζουν αλλά το ΥΠΟΙΚ διαβεβαιώνει ότι όλα πάνε καλά

Τα έσοδα βουλιάζουν αλλά το ΥΠΟΙΚ διαβεβαιώνει ότι όλα πάνε καλά

Ο «κόφτης» μισθών και συντάξεων είναι προ των πυλών, καθώς οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν φαίνεται να επιτυγχάνονται ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για «επιμονή που ξεπερνά την γραφικότητα»!

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν «ότι η επιμονή της αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου να παρουσιάσουν μια εικόνα οικονομικής καταστροφής έχει ξεπεράσει κάθε όριο γραφικότητας».

Σύμφωνα με τους συγκεκριμένους παράγοντες του υπουργείου, τελευταίο δείγμα αποτελεί ο σχολιασμός του δελτίου εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού Ιανουαρίου- Ιουλίου 2016, όπου κάποιοι διαπιστώνουν κατάρρευση εσόδων, απόκλιση από τους στόχους, κίνδυνο ενεργοποίησης του «κόφτη» και άλλα τέτοια δραματικά.

Όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Οικονομικών, όλη αυτή η εικόνα καταστροφής στηρίζεται στο γεγονός ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά τον Ιούλιο, εμφανίζονται 354 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο. Η απόκλιση αυτή αφορά μόνο τον συγκεκριμένο μήνα και υπερκαλύπτεται από την ιδιαίτερα θετική πορεία του προηγούμενου εξαμήνου.

Έτσι, για ολόκληρο το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού είναι 422 εκατ. πάνω από το στόχο, με δεδομένο μάλιστα ότι οι επιστροφές φόρων (που εξ ορισμού μειώνουν τα καθαρά έσοδα) είναι αυξημένες κατά 220 εκατ. πάνω από το στόχο.

Αξίζει να σημειωθεί, τονίζουν οι ίδιες πηγές, ότι η προσπάθεια διαστρέβλωσης της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας, στηρίζεται στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού και όχι του τακτικού. Η βασική διαφορά τους είναι ότι ο πρώτος περιλαμβάνει και τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τη φορολογία και υπόκειται σε μεγάλες εποχικές διακυμάνσεις. Εάν κάποιος θέλει να εξετάσει στα σοβαρά την πορεία των εσόδων θα πρέπει να δει τον τακτικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, εάν θέλει να παραπλανήσει και να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις, θα επικαλεστεί τον ΠΔΕ ή οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί στην εξαγωγή αυθαίρετων συμπερασμάτων.

Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου, συνιστάται, λοιπόν, στην αντιπολίτευση και στους συνοδοιπόρους της να μάθουν τουλάχιστον να μετρούν σωστά τα μεγέθη του προϋπολογισμού πριν προσπαθήσουν να υπονομεύσουν τη δημοσιονομική προσπάθεια. Διαφορετικά κινδυνεύουν να εκτεθούν για πολλοστή φορά.

Σχετικές ειδήσεις