Πώς θα εντάσσονται στις 100 δόσεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Newsroom Newsroom

Πώς θα εντάσσονται στις 100 δόσεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Η διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) αποφάσισε να ανοίξει ξανά την ρύθμιση των 100 δόσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, σε μια προσπάθεια να μετριαστούν οι συνέπειες της «εκτίναξης» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Ταμείο.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ο ΟΑΕΕ αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετική γραμμή από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, όπως φαίνεται πως επιθυμεί να αφήσει τους οφειλέτες έρμαια των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, καθώς αδυνατούν πλέον να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

Βάσει της απόφασης του Οργανισμού, προβλέπεται να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που διέκοψαν τη ρύθμιση, για να ξαναμπούν στις 100 δόσεις. Παράλληλα, αναφέρεται ότι όσοι είχαν ενταχθεί στην τελευταία ρύθμιση των 100 (ή και λιγότερων) δόσεων με το νόμο 4321/15 και την έχασαν λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής είτε των τρεχουσών τους εισφορών είτε της μηνιαίας δόσης έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να επανενταχθούν και να διασωθούν έτσι από πρόστιμα και κατασχέσεις.

«Προϋπόθεση επανένταξης», όπως αναφέρεται στην απόφαση, «είναι να αποδεικνύεται από την πλευρά των οφειλετών που βγήκαν εκτός ρύθμισης ότι, παρότι είχαν την πρόθεση να είναι ενήμεροι σε δόσεις και εισφορές, εντούτοις για λόγους για τους οποίους δεν είναι οι ίδιοι άμεσα υπεύθυνοι, δεν ανταποκρίθηκαν και βγήκαν εκτός ρύθμισης».

Σύμφωνα με την απόφαση του ΟΑΕΕ που διευκολύνει δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες με μια δεύτερη ευκαιρία:

1. Όσοι βγήκαν εκτός ρύθμισης μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2016 έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης επανένταξης έως τις 31 Οκτωβρίου 2016, συμπεριλαμβάνοντας δόση/εις ή εισφορά με ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής 1/8/2016.

2. Όσοι μένουν εκτός ρύθμισης από 2 Αυγούστου 2016 και μετά έχουν τρεις μήνες προθεσμία να υποβάλουν αίτηση επανένταξης εφόσον καταστούν εκπρόθεσμοι στην πληρωμή δόσης ή εισφορών μέχρι 31 Αυγούστου 2016.

3. Αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από οφειλέτες για επανένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων την οποία είχαν και απώλεσαν επανεξετάζονται σύμφωνα με τη νέα απόφαση ως προς τους λόγους και τις αιτίες που προκάλεσαν την απώλεια της ρύθμισης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved