ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπτώσεις και προσφορές... για τη νομιμοποίηση του αυθαιρέτου σας

Εκπτώσεις και προσφορές... για τη νομιμοποίηση του αυθαιρέτου σας

Μία ακόμηπηγή άμεσων εσόδωνβλέπει η κυβέρνηση στα αυθαίρετα, καιμε το νέο νόμοπου είναι σε διαβούλευση προσφέρει κίνητρα για την ένταξη στο νόμο ώστε να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Μέχρι τώρα τα έσοδα από τις δηλώσεις ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ από αυτά έχουν εισπραχθεί 1,66 δισ. ευρώ και τα 560 εκατ. είναι σε διαδικασία δόσεων ή σε καθυστέρηση.

Στόχος του νέου νόμου είναι να ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να προβούν άμεσα σε δήλωση και πληρωμή των προστίμων, δίνοντας εκπτώσεις στην άμεση πληρωμή και την πληρωμή του 30% του προστίμου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο νέος νόμος αυξάνει μέχρι τις 80 μηνιαίες δόσεις που θα δοθούν, (από 60 σήμερα), μειώνει αισθητά το ύψος του παραβόλου στα 200 έως 300 ευρώ από 500 σήμερα, προβλέπει εκπτώσεις σύμφωνα με κοινωνικά κριτήρια και αντιμετωπίζει τα αυθαίρετα στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Δηλαδή, προσδιορίζει δύο κατηγορίες αυθαιρέτων: Τα μεμονωμένα κτίσματα και εκείνα που ανεγέρθηκαν σε υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης περιοχές.

Επίσης διαφορετική θα είναι η αντιμετώπιση για όσους εντάσσονται οικειοθελώς στη ρύθμιση και άλλη για όσους το κάνουν κατόπιν καταγγελιών, ενώ προβλέπεται η χορήγηση περιόδου χάριτος 2-3 ετών σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν (εάν, για παράδειγμα, προστατεύονται από την Πολιτεία για κόκκινο δάνειο).

Το υπουργείο επιδιώκει να προλάβει τις προθεσμίες, ώστε να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο νόμο για τα αυθαίρετα (4178/2013) που λήγει στις 8 Οκτωβρίου. Λόγω, όμως, των ασφυκτικών προθεσμιών (διαβούλευση, ψήφιση από τη Βουλή), δεν αποκλείεται η ισχύς του να ξεκινήσει με τη νέα χρονιά και να δοθεί νέα παράταση έως τα τέλη του έτους.

Ηδη, πάντως, οι εξαγγελίες περί νέας ρύθμισης έχουν περιορίσει τις δηλώσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τις 860.000 με βάση τα τελευταία στοιχεία.

Η νέα ρύθμιση

Η διαδικασία της διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί στις 22 Σεπτεμβρίου, με το υπουργείο να επιδιώκει να θέσει σε ισχύ το νόμο από τις 8 Οκτωβρίου, με την καταληκτική ημερομηνία ισχύος να είναι στις 08/10/2018.

Τα βασικά σημεία της νέας ρύθμισης προβλέπουν:
- την εξόφληση των προστίμων σε έως 80 δόσεις
- σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μηνός της ημερομηνίας υπαγωγής παρέχεται έκπτωση (είκοσι) 20% επί του συνολικού ποσού του προστίμου
-σε περίπτωση καταβολής ποσοστού 30% του συνολικού ποσού του προστίμου, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μηνός της ημερομηνίας υπαγωγής παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού ποσού του προστίμου
-Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται (περαιτέρω):
α) κατά 20%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή/ χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος έως την 08/02/2017.
β) κατά 10%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή/ χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος από την 09/02/2017 έως την 08/08/2017.
- Αντίθετα, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο αυξάνεται:
α) κατά 10%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή/ χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος από την 09/08/2017 έως την 08/02/2018.
β) κατά 20%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή/ χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος μετά την 09/02/2018.
-τη νομιμοποίηση με 500 ευρώ όλων των αυθαιρέτων σε οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων
- καμία νομιμοποίηση για κτίσματα που κατασκευάστηκαν μετά τις 28 Ιουλίου 2011
- τη διενέργεια υποχρεωτικού ελέγχου από μηχανικό, η οποία επεκτείνεται για κάθε νέα μίσθωση ή αποδοχή κληρονομιάς
- τη νομιμοποίηση εξ αδιαιρέτου αυθαιρέτων χωρίς τη συμφωνία όλων των συνδικαιούχων
- τη μείωση κατά 40% των προστίμων σε αυθαίρετα που βρίσκονται σε περιοχές που μπαίνουν στο σχέδιο
- τη μείωση του προστίμου κατά 70% για όσα ακίνητα χρειάζονται στατική ενίσχυση
- τη μείωση κατά 40% (από 20%) του προστίμου για κτίσματα που αποπερατώθηκαν από το 1983 έως το 1993
- το "πάγωμα" για δύο χρόνια των δόσεων για τους ανέργους-δικαιούχους κοινωνικού επιδόματος, οι οποίοι θα πληρώνουν μόνο το παράβολο
- επιπρόσθετη έκπτωση για όσους σπεύσουν να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα το 'α εξάμηνο (10%) και το β' εξάμηνο (20%)
- αύξηση του προστίμου κατά 10% και 20% για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση στο τρίτο και τέταρτο εξάμηνο.

Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος και ηλεκτρονικές άδειες

Ο νέος νόμος επίσης επιδιώκει να δώσει λύσεις και σε πολεοδομικά θέματα που θεωρούνται αιτίες αυθαιρεσίας, όπως είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση των γενικών πολεοδομικών σχεδίων, των πολεοδομικών μελετών και των πράξεων εφαρμογής, που μπορεί να διαρκέσουν έως και 15 χρόνια.
Μεγάλο βάρος πέφτει στην πρόληψη των αυθαιρέτων και για αυτό δημιουργείται το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος το οποίο θα αναλάβει την καταγραφή, την εποπτεία και τον έλεγχο όλο του δομημένου χώρου.

Αλλαγές προωθούνται, όμως, και σε επίπεδο έκδοσης οικοδομικών αδειών, καθώς θα εκδίδονται ηλεκτρονικά με την κατάθεση του φακέλου στην Πολεοδομία. Στόχος της ρύθμισης είναι να αντιμετωπίσει τις μεγάλες καθυστερήσεις για την έγκριση ενός φακέλου από τις πολεοδομίες.

Σχετικές ειδήσεις