ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτές είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες για το ελληνικό χρέος

Αυτές είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες για το ελληνικό χρέος

Από «Συμπληγάδες» αναμένεται να περάσει έως το τέλος της χρονιάς το θέμα του ελληνικού χρέους κι ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και η τελική απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το εάν θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΑΠΟ ΧΙΛΙΑ «ΚΟΣΚΙΝΑ» ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2016 – ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

Η κυβέρνηση θα κληθεί να περάσει από πολυάριθμα τεστ, ενώ το κλίμα είναι ήδη βαρύ για την ελληνική πλευρά, η οποία θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στους δανειστές για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του «Μνημονίου 3».

Συνοπτικά, οι ημερομηνίες – σταθμοί για το ελληνικό χρέος είναι οι εξής:

• 9 Σεπτεμβρίου: Συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες. Το πρώτο «χαστούκι» για την Ελλάδα και η πρώτη «κίτρινη κάρτα» από τους δανειστές, καθώς ήδη η Αθήνα έχει εκπληρώσει μόλις ένα από τα συνολικά 15 προαπαιτούμενα, για να εκταμιευθεί η δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ

• 16 Σεπτεμβρίου: Σύνοδος Κορυφής στην Μπρατισλάβα: Πέραν της προσφυγικής κρίσης που ήδη έχει αρχίσει να κλιμακώνεται, στην ατζέντα της Συνόδου των 27 θα βρεθεί και το ζήτημα της Ελλάδας

• 30 Σεπτεμβρίου: Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποστέλλει τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2016

• 3 Οκτωβρίου: Κατατίθεται ο Προϋπολογισμός στη Βουλή

• 7-9 Οκτωβρίου: Ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον

• 10 Οκτωβρίου: Νέα συνεδρίαση του Eurogroup

• 20-21 Οκτωβρίου: Σύνοδος Κορυφής ΕΕ στις Βρυξέλλες. Στις 21/10 αναμένεται εξάλλου και η ανακοίνωση της Eurostat για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας

• 7 Νοεμβρίου: Συνεδρίαση του Eurogroup

• 20 Νοεμβρίου: Κατατίθενται στη Βουλή ο Προϋπολογισμός και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

• 5 Δεκεμβρίου: Συνεδριάζει το Eurogroup στην Αθήνα

• 15-18 Δεκεμβρίου: Σύνοδος Κορυφής για το ελληνικό χρέος

Το «κλαμπ της Ουάσινγκτον» θα αποφασίσει για το ΔΝΤ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News», το λεγόμενο «κλαμπ της Ουάσινγκτον», μια άτυπη ομάδα που συγκροτήθηκε το 2011, θα κληθεί να αποφασίσει για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε αυτή την ομάδα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μαζί με τον επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, ο Μάριο Ντράγκι μαζί με τον Μπενουά Κερέ από πλευράς ΕΚΤ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Τόμας Βίζερ από το Eurogroup και το EuroWorking Group, αντίστοιχα καθώς και οι κ.κ. Μοσκοβισί, Σόιμπλε και Σαπέν. Όλα, βεβαίως, θα κριθούν και από τη Σύνοδο του ΔΝΤ (7-9 Οκτωβρίου).

Σημαντική λεπτομέρεια είναι και το γεγονός ότι στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται και η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Ήδη τη μεθεπόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 12/09 αναμένεται η επιστροφή των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα, με την ομάδα Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) να παρατείνει την παραμονή της στην Ελλάδα, ακριβώς για να συλλεγούν όλα τα στοιχεία που θα συνθέσουν το τελικό κείμενο της έκθεσης-πόρισμα του Ταμείου.

Σχετικές ειδήσεις