ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων χρεών - Έσπασαν το φράγμα των 90 δισ. ευρώ

Εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων χρεών - Έσπασαν το φράγμα των 90 δισ. ευρώ

Απλήρωτες υποχρεώσεις χωρίς τελειωμό, χρέη που αυξάνονται και ολοένα και περισσότεροι πολίτες που δεν καταφέρνουν να φανούν συνεπείς είναι το αποτέλεσμα την ανελέητης φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, που επιμένει να αγνοεί τις πραγματικές δυνατότητες των φορολογουμένων.

Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων και τον Ιούλιο, οδήγησε σε υστέρηση 272 εκατ. ευρώ στον φόρο εισοδήματος, καθώς χιλιάδες υπόχρεοι δεν μπόρεσαν να καταβάλουν την πρώτη δόση. Εν τω μεταξύ, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί αφού μέχρι τέλος του μήνα πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ.

Στη συνέχεια, από το τέλος Σεπτεμβρίου ως και το τέλος Ιανουαρίου του 2017, για να αποφύγει η κυβέρνηση την αστοχία στον υπολογισμό των εσόδων και επομένως το επώδυνο ραντεβού με τον «κόφτη», θα πρέπει συνολικά να καταφέρει να συγκεντρώσει 30 δισ. ευρώ, από άμεσους και έμμεσους φόρους.

Το πρόγραμμα προβλέπει... τουλάχιστον δύο φορολογικά σοκ κάθε μήνα μέσω των οποίων μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και κάτοχοι ακινήτων θα πρέπει να στηρίξουν τους κυβερνητικούς υποlογισμούς.

Και οι υπολογισμοί βασίζονται στο ότι οι πολίτες παρά τα μειωμένα εισοδήματά τους, θα μπορέσουν μέσα σε 150 ημέρες να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ΕΝΦΙΑ και τα νέα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ για το 2017.

Και όλα αυτά ενώ... και ο λογαριασμός των έμμεσων φόρων ανεβαίνει και περιλαμβάνει αυξημένο ειδικό φόρο σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και υγραέριο κίνησης, επιβάρυνση που ενώ βάσει Μνημονίου θα ερχόταν τον Ιανουάριο του 2017, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να τη φέρει από τις 15 Οκτωβρίου.

Απλήρωτοι φόροι

Η αύξηση των φόρων δεν φέρνει όμως και αύξηση των εσόδων. Μόνο τον Ιούλιο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 800 εκατ. ευρώ ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη κατά 125.000, φθάνοντας στα 4.128.962.

Συνολικά οι απλήρωτες υποχρεώσεις των φορολογούμενων στις εφορίες έφθασαν στα 7,618 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, αφού τα 800 εκατ. ευρώ του Ιουλίου προστέθηκαν στα 1,2 δισ. του Ιουνίου.

Μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται και οι κατασχέσεις και τον Ιούλιο έφτασαν σε 774.282 ενώ οι οφειλέτες επί των οποίων μπορούν να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης έφτασαν στο 1.573.858 από 1.492.088 τον Ιούνιο.

Πολλές οι οφειλές λίγα τα εισπράξιμα

Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει ότι:

- Από τον συνολικά οφειλόμενο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων του 1,146 δισ. ευρώ πληρώθηκαν 811 εκατ. ευρώ.

- Από τα 521,5 εκατ. ευρώ των νομικών προσώπων πληρώθηκαν τα 459 εκατ. ευρώ, ενώ

- Επί συνολικά οφειλόμενου ΦΠΑ 1,122 δισ. ευρώ αποδόθηκαν 965 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) έφθασε στο τέλος Ιουλίου στα 90,5 δισ. ευρώ.

Από το συγκεκριμένο ποσό, εισπράξιμα θεωρούνται περίπου 10 δισ. ευρώ, καθώς μόνο τα παλαιά χρέη των ΔΕΚΟ, δημοτικών επιχειρήσεων και πτωχευμένων εταιριών, φθάνουν τα 20 δισ. ευρώ.

Από τα παλαιά χρέη (προ 2016), από την αρχή του έτους, εισπράχθηκαν περίπου 1,674 δισ. ευρώ, και από τα νέα περίπου 1 δισ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις