ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Κλείνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Τις τελευταίες λεπτομέρειες φιλοτεχνεί η κυβέρνηση επί του νέου φορολογικού τοπίου για τους Ελληνες πολίτες και ελπίζει στην έγκριση των Θεσμών.

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ - ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ «ΣΚΙΩΔΗ» ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

Την ερχόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί να κλείσουν οι τελευταίες λεπτομέρειες του νομοσχεδίου με τους πιστωτές της χώρας, το οποίο θα περιλαμβάνει διατάξεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων κ.λπ.

Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη με ανοιχτά ζητήματα κυρίως αυτά που αφορούν τον τρόπο αντιμετώπισης όσων αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή το σχέδιο νόμου θα προβλέπει πρώτον, φορολόγηση «σκιώδους» φιλοξενίας. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού μητρώου στο οποίο όλοι οι ιδιοκτήτες θα δηλώσουν τα ακίνητα που εκμισθώνουν μέσω airbnb αλλά και σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες (Homeaway, Flipkey, Housetrip) ενοικίασης κατοικιών και θα λάβουν ειδικό κωδικό. Τον κωδικό αυτό θα χρησιμοποιούν σε κάθε αγγελία που αναρτούν στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον και ενοικίαση του ακινήτου, η εταιρεία θα αποστέλλει τα στοιχεία της συναλλαγής στο υπουργείο Οικονομικών. Το ποσό που θα αποκομίζει κάθε ιδιοκτήτης θα φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, δηλαδή με συντελεστές 15% και 35% ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εφόσον κάποιος συνεχίζει να μισθώνει το ακίνητο χωρίς να έχει τον σχετικό κωδικό, θα ελέγχεται από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα παρακολουθούνται όλες οι πλατφόρμες από τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Ηδη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει έρθει σε συμφωνία με τις εταιρείες του χώρου και οι οποίες θα αποστέλλουν κάθε έτος τα δεδομένα από την ενοικίαση ακινήτων στην Ελλάδα.

Στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές περιλαμβάνεται πως μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις με συναλλαγές μέσω καρτών για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Από την 1η Οκτωβρίου (ενδεχομένως και από το 2017) η εφορία θα κάνει δεκτές μόνο όσες αποδείξεις προέρχονται από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο (με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, e-banking).

Ακόμη

Από το 2017 για να έχει κάποιος το όφελος του αφορολόγητου ορίου θα πρέπει οι συναλλαγές του να έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.

Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος η εφορία θα ζητάει συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορίζονται τα κίνητρα στους φορολογούμενους, με στόχο να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος. Τα κίνητρα θα καθορίζονται σε ετήσια βάση από τον υπουργό Οικονομικών και θα προβλέπουν κληρώσεις δώρων (αυτοκίνητα, ταξίδια κ.λ.π.) καθώς και ακινήτων. Επίσης εξετάζεται η χορήγηση έκπτωσης φόρου (πέραν του αφορολόγητου ορίου) έτσι ώστε το νέο μέτρο να αποτελέσει κίνητρο για τους φορολογούμενους αλλά και τις επιχειρήσεις.

Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με «πλαστικό χρήμα» οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να συγκεντρώνουν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους.

Ολες οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να έχουν μηχανήματα POS.

Τρίτον, όσον αφορά την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων. Αν και ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» το ποσοστό της επιβάρυνσης για όσους αποκαλύψουν εθελοντικά αδήλωτα εισοδήματα, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό δεν θα είναι μικρότερο του 50%.

Οσοι ενταχθούν στη ρύθμιση και αποκαλύψουν τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθούν με τον συντελεστή που ίσχυε τη χρονιά της απόκρυψης των εισοδημάτων. Στον συντελεστή αυτόν θα προστεθεί και ένας δεύτερος ως τιμωρία για την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη, ο οποίος θα μειώνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έγινε η φοροδιαφυγή.

Για παράδειγμα, εάν η φοροδιαφυγή είχε συντελεσθεί το 2003 τα κεφάλαια αυτά θα φορολογηθούν με συντελεστή 42% συν 10% επιπλέον. Στην περίπτωση που η φοροδιαφυγή έγινε το 2015 θα φορολογηθεί με συντελεστή 42%, ενώ ο δεύτερος συντελεστής θα μειώνεται σημαντικά και ενδεχομένως να φθάνει το 1%.

Οι ποινές για κρυφά εισοδήματα

Οσον αφορά τα αδήλωτα εισοδήματα προβλέπεται:

1. Οσοι αποκαλύψουν εθελοντικά κεφάλαια που είχαν αποκρυβεί στο παρελθόν από την εφορία θα φορολογηθούν με τον συντελεστή που ίσχυε τη χρονιά της απόκρυψης της φορολογητέας ύλης, δηλαδή με συντελεστές από 40% έως 45%. Για παράδειγμα, εάν η απόκρυψη έγινε το 2009, θα φορολογηθούν με συντελεστή 40%, ενώ για απόκρυψη το 2015 με συντελεστή 42%.

Στους συντελεστές αυτούς θα προστίθεται και ένας δεύτερος συντελεστής, ο οποίος θα μειώνεται ανάλογα με τον χρόνο που έγινε η φοροδιαφυγή.

2. Ο φορολογούμενος που αποκαλύπτει αδήλωτα εισοδήματα θα πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, όπως κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, που να αποδεικνύουν το έτος που αποκτήθηκαν τα εισοδήματα, προκειμένου να επιλεγεί η σχετική φορολογική κλίμακα.

3. Εκπτωση από τις προσαυξήσεις έως και 100% στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει τον φόρο που θα προκύψει από την ένταξη στη ρύθμιση εφάπαξ ή σε μικρό αριθμό μηνιαίων δόσεων.

4. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και είναι τοποθετημένα σε διάφορους τίτλους ή σε πιστωτικά ιδρύματα.

5. Στη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων θα περιληφθούν και υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος, αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει στα δικαστήρια.