ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ 2016: Θυμήθηκε ο Σταθάκης τις εξαγωγές και τις χαρακτήρισε «ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας»

ΔΕΘ 2016: Θυμήθηκε ο Σταθάκης τις εξαγωγές και τις χαρακτήρισε «ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας»

Τον ρόλο που διαδραματίζουν οι εξαγωγές θυμήθηκε όψιμα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνοντας ότι «Στόχος της κυβέρνησης είναι η οριζόντια τόνωση των εξαγωγών σε αγαθά και υπηρεσίες και σε άλλους τομείς και στροφή προς τη διεθνή αγορά».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής», ο κ. Σταθάκης είπε: «Εμείς πιστεύουμε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα που πρέπει να αναδειχθεί είναι το υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα, η στροφή σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, σε αγροτοδιατροφικά, επιλεγμένα βιομηχανικά προϊόντα και δραστηριότητες καινοτομίας και τεχνολογίας».

Και πρόσθεσε: «Η ελληνική οικονομία μετά την πλήρη ένταξη της στην ευρωπαϊκή οικονομία και κυρίως μετά την ένταξη της στην Ευρωζώνη, δεν επέδειξε τις βελτιωμένες εξαγωγικές επιδόσεις που σημειώθηκαν σε άλλες οικονομίες, ακόμα και του Νότου», και συμπληρώνει: «Η οικονομία μας συμπιέστηκε από χώρες με χαμηλότερο εργατικό κόστος και επέδειξε αδυναμία τεχνολογικής αναβάθμισης».

Ο Γιώργος Σταθάκης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με στόχο να καλλιεργηθεί το ελληνικό «brand» και να ενισχυθεί η καινοτομία. Ο υπουργός Οικονομίας, τέλος, χαρακτηρίζει την πολιτική της «εσωτερικής υποτίμησης» αποτυχημένη «καθώς», όπως είπε, «επιδείνωσε την κρίση».