ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινο πανί» για τους δανειστές οι τρεις Έλληνες του Υπερταμείου

«Κόκκινο πανί» για τους δανειστές οι τρεις Έλληνες του Υπερταμείου

Εμπλοκή προέκυψε χθες, Δευτέρα (12/09/2016) στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών φαίνεται πως απορρίπτουν κατηγορηματικά τα τρία πρόσωπα που προτείνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για τη στελέχωση του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η εμπλοκή εστιάζεται στα τρία μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου που θέλει η Αθήνα και όχι στα δύο που προτείνουν οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου.

Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, οι δανειστές έχουν θέσει βέτο για τη σύζυγο βουλευτή Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, ένα στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και για έναν καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, ως προς τη σύζυγο του βουλευτή, αλλά και του στελέχους της ΤτΕ θεωρούν ότι υπάρχει ασυμβίβαστο ως προς την τοποθέτησή τους στο Ταμείο, ενώ για τον πανεπιστημιακό εκτιμούν πως βρίσκεται υπό την άμεση επιρροή του κ. Τσακαλώτου.

Πρακτικά, οι Θεσμοί αντιδρούν με την επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων, επειδή πιστεύουν ότι αφενός υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, αφετέρου εγείρουν ερωτήματα για το εάν και κατά πόσο διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα, για να χειριστούν ζητήματα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Κατά τα λοιπά, επικρατέστερος για την ηγεσία του νέου Υπερταμείου παραμένει ο πρώην στενός συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ – ενόσω διατελούσε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας – ο Ζακ Λε Παπ.

Διαφωνία και για την αμυντική βιομηχανία

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκφράζει την κάθετη διαφωνία του για την ένταξη των αμυντικών βιομηχανιών στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), τη νέα θυγατρική του Υπερταμείου, επικαλούμενο ζητήματα εθνικής ασφαλείας.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα, Τρίτη (13/09/2016), οπότε συζητείται τόσο εσωτερικός κανονισμός του Υπερταμείου όσο και άλλα, τεχνικής φύσεως, ζητήματα.

Σχετικές ειδήσεις