ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα γραμμή ρευστότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Νέα γραμμή ρευστότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Όλες τις υπάρχουσες γραμμές ρευστότητας σκοπεύουν να αξιοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες...

Όλες τις υπάρχουσες γραμμές ρευστότητας σκοπεύουν να αξιοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να διατηρήσουν την αγορά σε ένα επίπεδο και να μην προκαλέσουν πρόβλημα στην κανονική της λειτουργία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, στο πλαίσιο αυτό, οι διοικήσεις ορισμένων πιστωτικών ιδρυμάτων σχεδιάζουν να καταθέσουν αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) για να αντλήσουν ρευστότητα από το ELA, το οποίο είναι ένα πανευρωπαικό ταμείο, που έχει ήδη ενεργοποιηθεί σε άλλες χώρες της ευρωζώνης (π.χ. Ιρλανδία), όταν χρειάστηκε. Φαίνεται ότι φτάνει η ώρα να γίνει κάτι ανάλογο και επί ελληνικού εδάφους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αποθεματικό του υπολογίζεται σε περίπου 15 δισ. ευρώ, ενώ για να αξιοποιηθεί θα πρέπει να δοθεί άδεια από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πράσινο φως έχει ήδη εξασφαλισθεί από την ΤτΕ και δεν απομένει παρά να της υποβληθεί το σχετικό αίτημα από κάποια ή κάποιες ελληνικές τράπεζες που θα ήθελαν να «τραβήξουν» λεφτά από εκεί. Μέχρι τώρα, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, προφανώς γιατί δεν παρέστη ανάγκη. Δεν αποκλείεται ωστόσο να γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον, άμεσο ή απώτερο.

Ως γνωστόν, η κατάσταση της ρευστότητας στην αγορά είναι τέτοια που από κάποια στιγμή και μετά το να δημιουργηθούν οι συνθήκες προσφυγής στα κάθε είδους μέσα βοήθειας και εγγύησης που προσφέρει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, συνιστά περίπου μονόδρομο.

Όπως προαναφέρθηκε, το ELA, στο πρόσφατο παρελθόν, ενεργοποίησαν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πριν από την Ελλάδα, με πρώτη την Ιρλανδία, της οποίας το χρηματοπιστωτικό σύστημα επίσης, κάποια στιγμή, χρειάσθηκε επιπλέον ρευστότητα, η οποία διασφαλίσθηκε μέσω αυτής της οδού.

Πηγή: www.newscode.gr