ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμίσεις - εξπρές με διαγραφή χρεών και «κόκκινων» δανείων

Ρυθμίσεις - εξπρές με διαγραφή χρεών και «κόκκινων» δανείων

Κούρεμα και ρυθμίσεις επιχειρηματικών χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο με εξπρές και α λα καρτ διαδικασίες, που θα βασίζονται μόνο σε μελέτες βιωσιμότητας, ετοιμάζει με νομοσχέδιο η κυβέρνηση, έχοντας αποσπάσει σε πρώτη φάση από τους θεσμούς τη συμφωνία επί της αρχής.

ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ

Οι υπουργοί Οικονομίας Γ. Σταθάκης και Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος μετά το τέλος των χθεσινών τετράωρων διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής του κουαρτέτου συμφώνησαν τους κεντρικούς άξονες του εξωδικαστικού πλαισίου.

Μετά το τέλος των χθεσινών τετράωρων διαπραγματεύσεων των υπουργών Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου συμφωνήθηκαν οι κεντρικοί άξονες του εξωδικαστικού πλαισίου διευθέτησης επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» είναι:

Το μέγεθος του κουρέματος των επιχειρηματικών οφειλών θα γίνεται με αναλογικό τρόπο ως προς το ποσοστό συμμετοχής στο συνολικό χρέος της εταιρείας. Οπως και να ‘χει, τον χρόνο διευθέτησης, δηλαδή τον αριθμό δόσεων και όπου χρειάζεται το ύψος της διαγραφής, θα τον υποδεικνύει η μελέτη βιωσιμότητας που θα εκπονείται για κάθε επιχείρηση.

Η καθιέρωση συγκεκριμένων προδιαγραφών για τη σύνταξη και εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας. Για τις μικρές επιχειρήσεις θα επιλεχθεί ένας γρήγορος και οικονομικός τρόπος. Για την ακρίβεια θα συσταθεί μητρώο αξιολογητών, όπου οι ιδιοκτήτες τους θα απευθύνονται εκεί για την ανάθεση των μελετών. Οι μεγαλύτερες εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν τις οικονομοτεχνικές αναλύσεις ως προς τη βιωσιμότητά τους στις αναγνωρισμένες ελεγκτικές εταιρείες της αγοράς.

Η θέσπιση των ποινικών ευθυνών στα τραπεζικά στελέχη αλλά και στους αρμόδιους δημοσίους υπαλλήλους για τη διαγραφή χρεών. Δεν θα υπάρχει οριζόντια ασυλία, αλλά θα πρέπει να ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία, θα πληρούνται ακριβείς όροι και προϋποθέσεις ώστε να μην εγείρονται ποινικές ευθύνες.

Οι δύο πλευρές ξεκινούν από σήμερα τον καθορισμό των τεχνικών λεπτομερειών, ώστε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί σχέδιο νόμου.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι επιχειρηματίες θα ακολουθούν, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, την ακόλουθη διαδικασία:

• Θα ζητούν από τους αξιολογητές και εκτιμητές την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας.

• Επιτροπή που θα απαρτίζεται από τους πιστωτές και εκπροσώπους του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων (αν υπάρχουν σχετικά ληξιπρόθεσμα χρέη) θα αποφασίζει, με βάση τη μελέτη βιωσιμότητας, το είδος και το ύψος της αναδιάρθρωσης των οφειλών.

• Η απόφαση της προαναφερόμενης επιτροπής θα επικυρώνεται από τα δικαστήρια, πιθανόν τα ειρηνοδικεία.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών επίσης επικεντρώθηκαν χθες και στα θέματα της αναμόρφωσης του πτωχευτικού κώδικα. Οπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι δύο πλευρές συμφωνούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών ως προς το πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων.

Μεταξύ των βασικών αλλαγών που προγραμματίζονται είναι και η δημιουργία ενός ειδικού Σώματος που θα αποτελείται από εξειδικευμένα πρόσωπα, τα οποία θα επονομάζονται Διαχειριστές Αφερεγγυότητας. Κατά τις ίδιες πηγές, αυτοί οι Διαχειριστές θα επεμβαίνουν γρήγορα και εξωδικαστικά στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση και επιδιώκουν την εξυγίανσή τους.