ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χαστούκι» για τα Μνημόνια: Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή αποζημιώσεων στους πολίτες

«Χαστούκι» για τα Μνημόνια: Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή αποζημιώσεων στους πολίτες

Τα μνημόνια δεν θα πρέπει να παραβιάζουν το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ είπε το Ευρωδικαστήριο σε απόφασή του, με αφορμή προσφυγή κατά του κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο το 2013.

Παρότι στην ίδια απόφαση, το Ευρωδικαστήριο αποφάνθηκε ότι το κούρεμα ήταν νόμιμο, ωστόσο αποδέχτηκε ότι τα Μνημόνια δεν πρέπει να είναι αντίθετα με τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Σύμφωνα με τη Deusche Welle «για πρώτη φορά αναφέρεται ρητά σε ευρωπαϊκή δικαστική απόφαση ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και ειδικότερα η Κομισιόν δεσμεύονται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ ακόμη κι όταν ενεργούν στο πλαίσιο των μνημονιακών προγραμμάτων του ΕΜΣ – που είναι εξωθεσμικό όργανο»

«H απόφαση μάλιστα προχωρά και ένα βήμα παραπέρα επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν ακόμη και σε αυτή την περίπτωση υποχρεούται «να διασφαλίσει ότι ένα τέτοιο μνημόνιο είναι σύμφωνο με τα θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται από τον Χάρτη», σημειώνει η Deusche Welle.

Σε μια πρώτη αντίδραση αναφορικά με αυτό το σημείο ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ ανέφερε: «Η σημερινή απόφαση είναι σταθμός για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Οι δικαστές ανοίγουν την πόρτα στην άσκηση αγωγών αποζημίωσης κατά των μέτρων λιτότητας σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, στην περίπτωση που θίγονται ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Aπό τη μεριά μας θα στηρίξουμε όσους πολίτες θέλουν να ασκήσουν αντίστοιχες προσφυγές».

Σχετικές ειδήσεις