ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δικαιούσαι σύνταξη; Οπλίσου τότε με... γαϊδουρινή υπομονή!

Δικαιούσαι σύνταξη; Οπλίσου τότε με... γαϊδουρινή υπομονή!

Πόσους μήνες πρέπει να περιμένει ένας υποψήφιος συνταξιούχος μέχρι να λάβει την κανονική του σύνταξη; Από 3 έως και 38 μήνες! Στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης; Η καθυστέρηση αγγίζει ακόμη και τους 40! Απίστευτο και όμως ελληνικό! Μέχρι τότε; Οι ασφαλισμένοι οφείλουν να αρκεστούν στη λεγόμενη προσωρινή σύνταξη.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ ΜΗΝΙΑΤΙΚΟ - ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Της Αμέλιας Αναστασάκη

«Γαϊδουρινή» υπομονή οφείλουν να κάνουν όσοι ασφαλισμένοι υπέβαλαν τα χαρτιά για την συνταξιοδότησή τους. Αφενός, η ‘ασφυξία’ που έχουν προκαλέσει οι εκατοντάδες αιτήσεις, όσων επιδίωξαν να βγουν στη σύνταξη πριν την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού, ώστε να προλάβουν τα νέα δεδομένα και τις νέες μειώσεις.

Αφετέρου, το απαρχαιωμένο σύστημα των ταμείων, το οποίο και... προσπαθεί να «εγκλιματιστεί» με τα νέα τεχνολογικά δεδομένα. Αλλά και η έλλειψη υπαλλήλων, με το τελευταίο κύμα φυγής από το Δημόσιο. Και οι ασφαλισμένοι μένουν για μεγάλο διάστημα «εγκλωβισμένοι» περιμένοντας να βγει το τελικό ποσό της κύριας σύνταξής τους.

Λίστα αναμονής για γερά νεύρα ανά Ταμείο!

Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα υποκαταστήματα όλων των Ταμείων στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Μικρότερος χρόνος αναμονής για όσους περιμένουν το τελικό ποσό της σύνταξής τους από υποκαταστήματα της περιφέρειας
Υποκαταστήματα ΙΚΑ στο Λεκανοπέδιο:

- Αγίων Αναργύρων: 2 χρόνια
- Αλεξάνδρας: 3 χρόνια
- Πατησίων: 2,5 χρόνια
- Αμαρουσίου: 2 χρόνια
- Νέας Ιωνίας: 1,5 χρόνια
- Νέου Κόσμου: 1 χρόνος
- Δάφνης: 1,5 χρόνια
- Περιστερίου: 4-7 μήνες
- Ηλιούπολης: 3-6 μήνες

Υποκαταστήματα ΙΚΑ στη περιφέρεια:
- Καλαμάτας: 4 μήνες
- Τρικάλων: 3-5 μήνες

ΟΑΕΕ

Μόλις το 43% των ελεύθερων επαγγελματιών λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Εδώ η αναμονή για την οριστική σύνταξη, εφόσον ένας ασφαλισμένος έχει όλα του τα ένσημα στο συγκεκριμένο Ταμείο κυμαίνεται από 8-12 μήνες. Ενώ αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η αναμονή μπορεί να αγγίξει τους 22 μήνες.

ΕΤΑΑ

ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί): 13-17 μήνες
ΤΑΝ (ταμείο Νομικών): 10 μήνες
ΤΣΑΥ (υγειονομικοί): 30 μήνες

Η... παγίδα του ασφαλιστικού νόμου για την απονομή της οριστικής σύνταξης

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι ασφαλισμένοι είναι ότι, ο χρόνος καθυστέρησης έκδοσης της οριστικής τους σύνταξης οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι, θα πρέπει να γίνει επανυπολογισμός όσων σήμερα λαμβάνουν προσωρινές συντάξεις, με βάσει το νέο τρόπο που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Όσοι περίπου 180.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι σήμερα παίρνουν προσωρινή σύνταξη θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 2017, για να λάβουν την οριστική τους σύνταξη!

Σχετικές ειδήσεις