ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά Ταμεία – Σε κίνδυνο οι συντάξεις

«Μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά Ταμεία – Σε κίνδυνο οι συντάξεις

Στα όριά τους βρίσκονται τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία και παρότι έχουν απορροφήσει σχεδόν το σύνολο των κονδυλίων που δικαιούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, κινδυνεύουν να κηρύξουν στάση πληρωμών για τις συντάξεις.

«ΣΤΕΡΕΥΟΥΝ» ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ – ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Οι προβλέψεις για την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος είναι έωλες, καθώς τα Ταμεία παρά την κρατική χρηματοδότηση, δεν καταφέρνουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και σε λίγο το ζήτημα με την καταβολή των συντάξεων θα γίνει «αγκάθι».

Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στον ΟΑΕΕ που χρησιμοποίησε ήδη το 85,7% των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πέρυσι μάλιστα, είχε χρειαστεί και έκτακτη επιχορήγηση.

Εξίσου σοβαρό πάντως είναι και το θέμα με το ΙΚΑ, το οποίο δεν έχει πλήρως καλυφθεί από το 70% που του αναλογούσε.

Ήδη, έχει εκφραστεί ο προβληματισμός για το πώς θα εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για να δοθούν οι συντάξεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Τα Ταμεία αντιμετωπίζουν λόγω της ύφεσης και της ανεργίας τεράστιες δυσκολίες στην είσπραξη των εισφορών τους.

Ειδικά, ο ΟΑΕΕ έχει καιρό να δει το χρώμα του χρήματος, καθώς οι ασφαλισμένοι προσδοκούν ρυθμίσεις και πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Τα Ταμεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους εκτιμάται ότι θα «προσφύγουν» στα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών) για να μπορέσουν να πληρώσουν συντάξεις.

Τα ελλείμματα των Ταμείων θα κληροδοτηθούν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), όπου με το «καλημέρα» θα εμφανιστεί έλλειμμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Ρoή Ειδήσεων