Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ράμα: Δεν θα βάλω νερό στο κρασί μου

Καλώντας τους Έλληνες του εξωτερικού να πάρουν…

Απίστευτο περιστατικό στη Μυτιλήνη: 19χρονη μετέφερε στη βαλίτσα της... 21χρονο

Στο πλοίο της γραμμής με προορισμό το…

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Το Μαξίμου βρίσκεται σε πανικό»

Απάντηση στο πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών,…

Θρήνος στα Καμένα Βούρλα: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Απόστολος Τσιτσιπάς

Σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Μεταμόρφωση.

Φθιώτιδα: Τρόμος με το φάντασμα του Μπρόκεν στο Μαυρίλο - Οι εικόνες που «τρέλαναν» τους κατοίκους

Μια φιγούρα, που η θέα της καθηλώνει…

Επιτροπή Απασχόλησης του ΕΚ: Προστατεύστε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα

Επιτροπή Απασχόλησης του ΕΚ: Προστατεύστε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα

Λίγο πριν ανοίξει η συζήτηση για τα εργασιακά και ενώ οι δανειστές έχουν …άγριες διαθέσεις για μισθούς και ομαδικές απολύσεις, οι ευρωβουλευτές της Συντονιστικής Ομάδας της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «συμβουλεύουν» την κυβέρνηση να διασφαλίσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα και να αποκαταστήσει τα δικαιώματα των Συνδικάτων.

Συγκεκριμένα, την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις κοινωνικές πτυχές του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.), Τόμας Χάντελ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τρίτη Συνεδρίαση-Ακρόαση της Ομάδας Εργασίας για την Ελλάδα (Working Group on Greece) στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, οι ευρωβουλευτές της Συντονιστικής Ομάδας της Επιτροπής Απασχόλησης του Ε.Κ. ενημερώθηκαν από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και από την ‘Εφη Αχτσιόγλου, διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Εργασίας, για τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό σύστημα πρόνοιας, καθώς και για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Απασχόλησης του Ε.Κ., η Θ. Φωτίου και η Ε. Αχτσιόγλου, τόνισαν μεταξύ άλλων, ότι οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ και δεν θα πρέπει να κοπούν περαιτέρω.

Επεσήμαναν επίσης την ανάγκη επιστροφής στις αρχές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

O πρόεδρός της Επιτροπής, Τόμας Χάντελ τονίζει ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα και να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των συνδικάτων.

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, πρέπει να βασιστούν στα συμπεράσματα της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την αναθεώρηση των θεσμών της αγοράς εργασίας και στον κοινωνικό διάλογο, με σεβασμό στην ευρωπαϊκή εργατική και κοινωνική νομοθεσία, καθώς και στις αρχές που προωθεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, όπως ορίζονται στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.