ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άγρια φοροεπιδρομή τον Σεπτέμβρη!

Άγρια φοροεπιδρομή τον Σεπτέμβρη!
Η φορολογική αντεπίθεση της κυβέρνησης προκειμένου να καλύψει την «τρύπα» των 4,5 δισ. ευρώ...

Η φορολογική αντεπίθεση της κυβέρνησης προκειμένου να καλύψει την «τρύπα» των 4,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό εστιάζεται σε δυο κυρίως μέτωπα, στη φοροδιαφυγή και το νέο πακέτο μέτρων.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να πείσει την Τρόικα ότι μπορεί να πετύχει τους απαραίτητους αριθμούς στα έσοδα και κατά συνέπεια να μεταθέσει το νέο πακέτο μέτρων για ένα τρίμηνο.

Το ποσό που πρέπει να εισρέει στα κρατικά ταμεία μέχρι το τέλος του χρόνου είναι άνω των 6 δισ. για κάθε μήνα από φόρους.

Στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν στην πρόταση άμεσης κοινοποίησης λίστας με φοροφυγάδες ως μέσο προσέλκυσης εσόδων, αλλά κυρίως ως δείγμα προθέσεων για μάχη κατά της φοροδιαφυγής, ενώ παράλληλα ετοιμάζουν τα νέα χαράτσια του Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα εκτός της αύξησης του ΦΠΑ, έρχονται το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, η έκτακτη εισφορά σε Ι.Χ., η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 και η επιβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας.

Την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη η νέα περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών και των υποθέσεων που τελούν υπό εκκρεμότητα.

Ακόμη αυξάνεται ο φόρος στα τσιγάρα, στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο, αλλά και η παρακράτηση στους μισθωτούς.

Επιπλέον, επιβάλλεται η εισφορά υπέρ ανεργίας στους δημόσιους υπαλλήλους, η εισφορά «αλληλεγγύης» σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με υψηλές συντάξεις, ενώ αυξάνονται και τα τέλη κυκλοφορίας.

Τέλος, τον Σεπτέμβρη αναμένονται και οι αποφάσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες και την αναθεώρηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και του μέτρου αποδείξεων.

Στις προτεινόμενες «περικοπές» περιλαμβάνονται τα οριστικό «ψαλίδι» στο ποσό που παρακρατεί κάθε μήνα το Γενικό Λογιστήριο, το νέο μαχαίρι στο Πρόγραμμα Επενδύσεων και το νέο μισθολόγιο.