Στίγκλιτς και Πρόντι ένωσαν τις φωνές τους κατά της λιτότητας

Newsroom Newsroom

Στίγκλιτς και Πρόντι ένωσαν τις φωνές τους κατά της λιτότητας
Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ, ζητούν αλλαγή πολιτικής από τη Γερμανία. 

Οι δύο άντρες κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης που οργανώθηκε στην Μπολόνια, κατέκριναν της έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική στην ευρωζώνη. Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς μίλησε για «ένα σύστημα λιτότητας το οποίο επιβλήθηκε αμέσως μετά την έναρξη της κρίσης, όταν κάποιοι θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να κρατήσουν χαμηλό το έλλειμμα στο 3%, το δημόσιο χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ και σε χαμηλά επίπεδα και τον πληθωρισμό».

Τόνισε, δε, με σχετική δόση ειρωνείας, ότι τα ποσοστά αυτά «κάποιοι τα βρήκαν, προφανώς, στον αέρα και στον ουρανό».

«Σε περιόδους με ισχνές αγελάδες πρέπει να ξοδεύεις περισσότερα χρήματα σε επενδύσεις, ενώ σε περίοδο με παχιές αγελάδες να προσπαθείς να περιορίζεις τις δαπάνες αυτές, αλλά τώρα το δόγμα φαίνεται να έχει αλλάξει», πρόσθεσε ο Ρομάνο Πρόντι.

Απευθυνόμενος, παράλληλα, στον Στίγκλιτς, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε χαμογελώντας, αλλά με σαφές νόημα, ότι «οι δηλώσεις του δεν θα έπρεπε να μεταφράζονται στα ιταλικά, αλλά στα γερμανικά».

Ο Πρόντι θεωρεί, επίσης, πως πολλά θα εξαρτηθούν από την πολιτική γραμμή που θα θελήσει να ακολουθήσει η καγκελάριος Μέρκελ, από την στιγμή που «το να έχεις ηγετικό ρόλο σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου το γενικότερο συμφέρον», ενώ «αν συνεχισθεί η σημερινή πορεία, κινδυνεύει το ευρώ, διότι δεν υπερισχύει το γενικότερο συμφέρον, όλων των κρατών μελών».

Σε ότι αφορά την δυνατότητα εξόδου από το ευρώ, όμως, οι απόψεις των δυο οικονομολόγων, συνεχίζουν να διίστανται: «Μπορεί να παραμείνει κανείς στην Ευρώπη, χωρίς το ευρώ, όπως κάνει η Σουηδία. Θα μπορούσε, στο μέλλον να το κάνει και η Ιταλία», τόνισε από την Μπολόνια ο Στίγκλιτς.

«Η έξοδος από το κοινό νόμισμα θα δημιουργούσε κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Ιταλίας μετά την Αναγέννηση: μια ασήμαντη παρουσία, για ατέλειωτο διάστημα τεσσάρων αιώνων» του απάντησε ο Ρομάνο Πρόντι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved