Χάος στην Εθνική Οδό μετά από σύγκρουση νταλίκας με δύο αυτοκίνητα

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης…

Νέα δημοσκόπηση: Πέντε στους δέκα Έλληνες θέλουν πρόωρες εκλογές (pics)

Εκλογές πριν από το τέλος της τετραετίας…

Άγρια κόντρα - Μαξίμου: «Θρασύδειλος ο Μητσοτάκης» - ΝΔ: «Ο πανικός σας προκαλεί θυμηδία»

Νέα σφοδρή επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας…

Κοινωνικό μέρισμα 2018 - Ανατροπή στις ημερομηνίες πληρωμών: Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα

Κοινωνικό μέρισμα: Λίγο νωρίτερα η πρώτη πληρωμή…

Κέρκυρα: Συναγερμός για εξαφάνιση 26χρονου (pic)

Εξαφάνιση ενηλίκου από την περιοχή των Καρουσάδων,…

DW: Κάτι έγινε την τελευταία στιγμή - Πολιτικό το μήνυμα της τμηματικής εκταμίευσης

DW: Κάτι έγινε την τελευταία στιγμή - Πολιτικό το μήνυμα της τμηματικής εκταμίευσης

Η αναβολή της έγκρισης του συνόλου της δόσης των 2,8 δις ευρώ στην Ελλάδα, στη συνεδρίαση του Εurogroup στο Λουξεμβούργο, αποτελεί αναμφισβήτητα μια αρνητική εξέλιξη, η οποία δεν ήταν αναμενόμενη.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έκριναν μετά από εισήγηση των θεσμών ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τα 15 προαπαιτούμενα και αποφάσισαν την εκταμίευση 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ από το σύνολο των 2,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αποφάσισαν να μην αποδεσμεύσουν τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ, που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου γιατί η κυβέρνηση δεν προσκόμισε τα απαραίτητα παραστατικά για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών από την προηγούμενη δόση.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επιχείρησαν χθες το βράδυ να υποβαθμίσουν την αναβολή αυτή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα τεχνικό ζήτημα, το οποίο θα επιλυθεί μέχρι το τέλος του μήνα και η δόση θα εκταμιευθεί. Ωστόσο, η χθεσινή εξέλιξη προέκυψε την τελευταία στιγμή, γιατί όλοι γνώριζαν ότι χρονικά η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να προσκομίσει παραστατικά πληρωμών ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που έγιναν το Σεπτέμβριο.

Κάτι μεσολάβησε την τελευταία στιγμή

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης διαβεβαίωνε στις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ακόμη και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εκταμίευση του συνόλου της δόσης χθες το βράδυ.

Είναι σαφές ότι κάτι μεσολάβησε την τελευταία στιγμή και κάποιες χώρες «μπλοκάροντας» την εκταμίευση όλου του ποσού, θέλησαν να στείλουν το πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση, ενόψει και της δεύτερης αξιολόγησης, ότι πρέπει να τηρεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της.