ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν έπεισαν τις αγορές Μέρκελ και Σαρκοζί

Δεν έπεισαν τις αγορές Μέρκελ και Σαρκοζί
Σε αρνητικό έδαφος κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια...

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς όπως φαίνεται οι επενδυτές δεν ικανοποιήθηκαν από τα αποτελέσματα της χθεσινής γαλλο-γερμανικής συνάντησης.

Η νευρικότητα και οι έντονες διακυμάνσεις του ευρώ είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των σημερινών συνεδριάσεων.

Ενδεικτικό είναι ότι νωρίς το πρωί, η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος εκτινάχθηκε στα 1,4417 δολάρια για να υποχωρήσει στα 1,4325 δολάρια και να επιστρέψει αργότερα στα 1,4380 δολάρια.

Δυσπιστία για Μέρκελ και Σαρκοζί

Τα αιχμηρά και ενίοτε αρνητικά σχόλια του διεθνούς Τύπου συγκεντρώνουν σήμερα Μέρκελ και Σαρκοζί, καθώς τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησής τους με την παραπομπή στο μέλλον και του ευρω-ομολόγου δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Οι Financial Times σημειώνει ότι «οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας απογοήτευσαν(...), αν και δεν απέκλεισαν εντελώς το ενδεχόμενο για ευρωομόλογο».

Το Reuters σε ανάλυση του αναφέρεται μεν στο νέο σχέδιο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας αλλά σχολιάζει ότι εμμονή των δύο μεγαλύτερων κρατών της ευρωζώνης να αναβάλλουν την λήψη μέτρων, όπως η ενίσχυση του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης ή η έκδοση κοινών ευρωομολόγων αφήνει το κοινό νόμισμα εκτεθειμένο στις επιθέσεις αποσταθεροποίησης των αγορών.

«Θα επιστρέψουμε το Σεπτέμβριο και αυτοί θα συζητούν ακόμη αν θα πρέπει να αυξήσουν τα κονδύλια του EFSF στο 1,5 ή στα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, αν θα πρέπει να εκδώσουν ευρωομόλογο το 2013 ή αν θα πρέπει να το διαλύσουν το μαγαζί. Είναι φανερό ότι οι πολιτικοί έχουν ακόμη το κεφάλι τους στην άμμο», δήλωσε στο Bloomberg, οικονομολόγος της Jefferies International στο Λονδίνο.

«Η έκκληση για ενότητα στην ευρωζώνη ίσως δεν αρκεί για να ικανοποιήσει τις αγορές», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των New York Times, ενώ η Wall Street Journal διαπιστώνει στο πρωτοσέλιδό της ότι «η γαλλογερμανική πρόταση απογοητεύει».

Ο γαλλικός Τύπος

Η κεντροαριστερή Monde επικεντρώνεται στην κριτική που άσκησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις «αόριστες», όπως αναφέρει, ανακοινώσεις των δύο ηγετών, ενώ «οι κεντρώοι παραμένουν σκεπτικοί». Η κεντροδεξιά Figaro υιοθετεί την άποψη Σαρκοζί για «βήμα βήμα πρόοδο», εκτιμά ότι «Παρίσι και Βερολίνο αναζητούν την χρυσή τομή για τη ζώνη του ευρώ» και αφιερώνει ολόκληρη ανάλυση-απάντηση στους δύσπιστους με τίτλο «Γιατί τα ευρωομόλογα κερδίζουν έδαφος».

Και τα θετικά σχόλια

Ο υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος των Φιλελεύθερων Φίλιπ Ρέσλερ θεωρεί ότι οι προτάσεις κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. «Δίνουν μήνυμα εμπιστοσύνης προ τις αγορές», τόνισε.

Οι Βρυξέλλες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις γαλλογερμανικές προτάσεις αποτελεσματικότερης διαχείρισης της κρίσης. «Είναι ένα καλοδεχούμενο βήμα στις κοινές προσπάθειες ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του επιτρόπου Όλι Ρεν.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Θαπατέρο χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της συνάντησης ως «σημαντικό βήμα προόδου προς την οικονομική ένωση» της ευρωζώνης, ενώ ο Ολλανδός ομόλογός του Μαρκ Ρούτε είπε ότι η Μέρκελ και ο Σαρκοζί έκαναν ενδιαφέρουσες προτάσεις.