ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θολό το τοπίο για τα «μπλοκάκια» - Άγνωστο το ύψος των εισφορών - Τα κλείνουν μαζικά ή αλλάζουν έδρα

Θολό το τοπίο για τα «μπλοκάκια» - Άγνωστο το ύψος των εισφορών - Τα κλείνουν μαζικά ή αλλάζουν έδρα

Στον αέρα βρίσκεται ο τρόπος υπολογισμού, η τακτικότητα των πληρωμών και η απεικόνιση του ασφαλιστικού χρόνου που προκύπτει από το νέο σύστημα εισφορών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2017 και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και μισθωτούς, που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΑΠΟ 27% ΕΩΣ ΚΑΙ 38,1% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ - ΕΩΣ ΤΟ 80% ΑΠΟ ΤΗΝ 1/1/2017 ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Στο σκοτάδι εξακολουθούν να βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα κληθούν να καταβάλουν από τον Ιανουάριο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί με βάση ποιο ετήσιο εισόδημα θα υπολογιστούν οι εισφορές. Δυόμισι μήνες πριν από την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν έχει εκδώσει τις απαιτούμενες εγκυκλίους, με αποτέλεσμα πολλοί ασφαλισμένοι να σπεύδουν είτε να κλείσουν το δελτίο παροχής είτε να μεταφέρουν την έδρα της εταιρείας τους σε άλλη χώρα με ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς, είτε να της αλλάξουν νομική μορφή.

Ενδεικτικό είναι ότι οι κρατήσεις για εισφορές και φόρους από την 1/1//2017 θα φθάνουν έως και το 80% με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νέο κύμα πολιτών που θα κλείσει τα μπλοκάκια ή θα μεταφέρει την έδρα της εταιρείας σε φιλικότερο περιβάλλον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real, οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν το ενδεχόμενο οι εισφορές για το πρώτο εξάμηνο του 2017 να υπολογιστούν με βάση το εισόδημα των ασφαλισμένων το 2015, και για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 να υπολογιστούν με τα εισοδήματα του 2016 όταν ή εφόσον έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος για το συγκεκριμένο έτος. Κατά τη διάρκεια του β' εξαμήνου θα γίνεται συμψηφισμός σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί επιπλέον εισφορές.

Η οριστική εκκαθάριση των διαφορών που θα προκύψουν με βάση τις προκαταβολές και τις τελικές πράξεις επιβολής ασφαλίστρων θα γίνει αναγκαστικά στο τέλος του επόμενου έτους δημιουργώντας ωστόσο πολλά γραφειοκρατικά και λογιστικά ζητήματα επιστροφών εισφορών ως αχρεωστήτως καταβληθεισών ή οδηγώντας στην καταβολή επιπλέον ποσών.

Αγνωστο παραμένει επίσης με ποια περιοδικότητα θα καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές και κυρίως πώς το ποσό που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι θα απεικονίζεται ως ο χρόνος ασφάλισής τους.

Το νέο σύστημα θα φέρει σημαντικές αλλαγές και σε κάποιες περιπτώσεις ανατροπές στην ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών με προσωπικές εταιρείες.

Ενδεικτικό ακόμη είναι το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα υπολογίζεται το ποσοστό αυτών που ασφαλίζονται σε κεφαλαιουχικές εταιρείες.

Βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς και στους μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση αμειβόμενους με μπλοκάκι εάν δεν ξεκαθαριστεί ρητά στην αναμενόμενη εγκύκλιο ότι ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει τα 2/3 των εισφορών του ασφαλισμένου εφόσον προκύπτει ότι το εισόδημά του προέρχεται από την απασχόλησή σε ένα ή και δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι όλοι από 1/1/2017 θα πληρώνουν το 20% επί του φορολογητέου εισοδήματός τους για κύρια ασφάλιση, θα πληρώνουν επιπλέον 6,95% για υγεία αν αντιμετωπίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι ή και 7,10% αν αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί, 7% για επικούρηση εφόσον προβλέπεται στον κλάδο τους.

Ένα επιπλέον 4% θα καταβάλλουν αυτοί που ανήκουν σε κλάδο για τον οποίο προβλέπεται και εφάπαξ παροχή.

Δηλαδή μόνο για ασφαλιστικές εισφορές οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλουν από 27% έως και 38,1% του εισοδήματός τους.

Σχετικές ειδήσεις