ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγμάτευση: Έρχεται «θύελλα» στα εργασιακά –Στο επίκεντρο ο υποκατώτατος μισθός

Διαπραγμάτευση: Έρχεται «θύελλα» στα εργασιακά –Στο επίκεντρο ο υποκατώτατος μισθός

Πολλά «Ρίχτερ» αναμένονται στη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς μπαίνουν στο κάδρο τα εργασιακά.

Ο ΥΠΟΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΠΕΜΠΤΗ Ή ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Το «ακανθώδες» ζήτημα του κατώτατου μισθού αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και των θεσμών.

Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν θα θεσπιστεί υποκατώτατος, γεγονός που σημαίνει ότι όλοι οι μισθοί σε βάθος χρόνου θα πέσουν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα και θα καταγραφούν σοβαρές απώλειες εργασιακών δικαιωμάτων.

Το ζήτημα ανακινήθηκε με το πόρισμα της επιτροπής ειδικών (η λεγόμενη Επιτροπή Σοφών) όπου γίνεται λόγος για υποκατώτατο μισθός που αντιστοιχεί στο 90% του κατώτατου μισθού (δηλαδή 526 ευρώ) για τον 1ο χρόνο της εργασιακής εμπειρίας και στο 95% ( δηλαδή 556 ευρώ) για το 2ο χρόνο εργασιακής εμπειρίας.

Με βάση τα όσα αναφέρονται, ο υποκατώτατος μισθός αφορά σε όσους είναι έως 25 ετών.

Η κυβέρνηση πάντως κάνει λόγο για παράνομη διάταξη που κάνει διάκριση με κριτήριο την ηλικία των εργαζομένων.

Είναι ακόμα ερώτημα είναι το τι θα γίνει με τις ομαδικές απολύσεις, καθώς οι δανειστές έχουν θέσει ξανά και ξανά το ζήτημα στο τραπέζι, ζητώντας να μην χρειάζεται η υπογραφή του εκάστοτε υπουργού Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις.

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου ή την Παρασκευή 21 αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων για τη β' αξιολόγηση.

Αιτία είναι η καθυστέρηση στην άφιξη στην Αθήνα της εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ντέλιας Βελκουλέσκου, η οποία ενωρίτερα πρέπει να παραστεί σε κηδεία αξιωματούχου του Ταμείου.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι σήμερα (19/10) το απόγευμα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών με τους επικεφαλής, οι οποίες, σε πρώτη φάση, θα διαρκέσουν περίπου 10 ημέρες, καθώς, στις αρχές Νοεμβρίου είναι η εβδομάδα των φθινοπωρινών διακοπών στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση έως το τέλος του Νοεμβρίου, προκειμένου στις 5 Δεκεμβρίου και στο τελευταίο προγραμματισμένο εφέτος Eurogroup να υπάρξουν αποφάσεις και για το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.

Σχετικές ειδήσεις