«Νικηφόρος Φωκάς»: «Φύγε είσαι σε ελληνική υφαλοκρηπίδα» - «Barbaros»: «Όχι, είμαι σε τουρκική»

Σκληρά «τζαρτζαρίσματα» του Πολεμικού Ναυτικού με τους…

Ερχονται οι πρώτες σοβαρές χιονοπτώσεις και έντονες βροχές! Η ανάλυση του Σάκη Αρναούτογλου (video)

Αλλάζει άρδην το σκηνικό του καιρού απο…

Ώρα «μηδέν» στα Σκόπια: Σήμερα η ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κοινοβουλευτική διαδικασία…

Πόσο κινδυνεύουμε από έναν νέο μεσογειακό κυκλώνα;

Πλημμύρες, καύσωνες και προσφάτως ένας μεσογειακός κυκλώνας…

Δεν μπορούσε να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά! Ο... υπνάκος του Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου (vid)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν…

Εγκριση από το ΕΚ του τροποποιημένου σχεδίου προϋπολογισμού για το 2017

Εγκριση από το ΕΚ του τροποποιημένου σχεδίου προϋπολογισμού για το 2017

Στη διαδικασία συνδιαλλαγής με το Συμβούλιο, θα περάσει το τροποποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2017, που ενέκρινε  η Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Βάσει των τροπολογιών που εγκρίθηκαν πλειοψηφικά, οι ευρωβουλευτές ζητούν την αύξηση των κονδυλίων για τη νεολαία και για την απασχόληση. Επίσης, δηλώνουν αντίθετοι με τις περικοπές που έχει ζητήσει το Συμβούλιο για το τομέα 4 : «Η Ευρώπη στον κόσμο», στον οποίο εντάσσονται και οι δράσεις για το μεταναστευτικό.

Η σημερινή έγκριση του ψηφίσματος έγινε με 446 ψήφους υπέρ, 184 κατά και 60 αποχές.

Στον προϋπολογισμό 2017 το συνολικό όριο των πιστώσεων φθάνει στα 160,7 δις ευρώ για τις αναλήψεις υποχρεώσεων και 136,7 δις ευρώ για τις πληρωμές. Να σημειωθεί ότι σε σχέση με το αρχικό σχέδιο του προϋπολογισμού προστέθηκαν 4,1 δις για τις υποχρεώσεις και 2,5 δις για τις πληρωμές.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού εισηγήθηκε ο Γερμανός σοσιαλιστής Γενς Γκάιερ ο οποίος με παρέμβασή του στην Ολομέλεια τόνισε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου:

«Όταν διαπραγματευτήκαμε το 2013 το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2014-20120, υπήρχαν πολύ λιγότεροι πρόσφυγες που έφταναν στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Τώρα ο αριθμός τους ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και η ΕΕ αντιμετωπίζει έναν πρωτοφανή αριθμό προκλήσεων. Χρειαζόμαστε μια συνολική αναθεώρηση του ξεπερασμένου σήμερα πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και έναν φιλόδοξο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» υπογράμμισε.
Μέσω αυτής της αναθεώρησης, εξήγησε ο εισηγητής, ζητήθηκαν επιπλέον 1,5 δις για την πρωτοβουλία που αφορά στην απασχόληση των νέων (Youth Employment Initiative).

Σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική κρίση και συγκεκριμένα τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, οι ευρωβουλευτές ζητούν τα σχετικά κονδύλια να μη δίνονται εις βάρος των άλλων εξωτερικών δράσεων και της αναπτυξιακής πολιτικής της Ένωσης.
Σχετικά δε με τις προβλεπόμενες δράσεις σε τρίτες χώρες, όπως στις αφρικανικές που έχουν στόχο τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, η Ολομέλεια εκτιμά ότι τα προβλεπόμενα κονδύλια δεν είναι επαρκή. Για το λόγο αυτό οι ευρωβουλευτές επανέφεραν στα επίπεδα του 2016, τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας για τη Μεσόγειο και την ανθρωπιστική βοήθεια, και αρνήθηκαν τις περικοπές που πρότεινε το Συμβούλιο.

Το σχέδιο προϋπολογισμού όπως τροποποιήθηκε από το ΕΚ, θα περάσει στη διαδικασία των συνομιλιών συνδιαλλαγής με το Συμβούλιο. Η όλη διαδικασία της συνδιαλλαγής θα κρατήσει το μέγιστο 3 εβδομάδες, ώστε να υπάρξει χρόνος για την υπογραφή του τελικού κειμένου από τον πρόεδρο του ΕΚ μέσα στον Δεκέμβριο του 2016.
Εάν δεν υπάρξει συναίνεση ανάμεσα στο ΕΚ και το Συμβούλιο, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού.