Νέο «χαστούκι» από ESM: Δεν χρειάζεται τώρα «κούρεμα» το ελληνικό χρέος

Newsroom Newsroom

Νέο «χαστούκι» από ESM: Δεν χρειάζεται τώρα «κούρεμα» το ελληνικό χρέος
Σε μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι είναι με το μέρος του Σόιμπλε παρά της Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος.

«H Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα χρέους για τουλάχιστον μία δεκαετία», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δημοσιογράφους, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

«Βραχυπρόθεσμα, δεν υπάρχει πρόβλημα», σημείωσε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι αν και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει αυξηθεί σε περίπου 180% του ΑΕΠ της μετά την οικονομική κρίση, αυτό «δεν είναι σημαντικό, αν πληρώνεις επιτόκιο 1%». Η Αθήνα πληρώνει για το χρέος της σχετικά λιγότερα από τη Γαλλία ή το Βέλγιο, συνέχισε ο επικεφαλής του ESM, χάρη στα φθηνά δάνεια του ESM.

«Είμαι μάλλον με την πλευρά του Σόιμπλε παρά της Λαγκάρντ», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, αναφορικά με τις διαφορετικές θέσεις που έχουν εκφράσει οι δύο αξιωματούχοι σχετικά με το ελληνικό χρέος. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε από την Ουάσιγκτον στις αρχές του μήνα ότι το βάρος του ελληνικού χρέους «σαφώς» δεν είναι βιώσιμο. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε στην Ουάσιγκτον ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος της, αλλά μάλλον η ανάγκη να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Η υπόσχεση της Ευρωζώνης «να βοηθήσει, αν η Ελλάδα κάνει τα μαθήματά της, είναι λογική», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει πως η Ελλάδα θα χρειασθεί νέο πρόγραμμα βοήθειας μετά το τρέχον πρόγραμμα που λήγει το 2018.

Οι δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά ανάλογων τοποθετήσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων, γεγονός που καθιστά σαφές ότι ο στόχος της κυβέρνησης για οριστικές αποφάσεις σχετικά με ρύθμιση του ελληνικού χρέους μέσα στους επόμενους μήνες είναι σχεδόν ακατόρθωτος.

Ωστόσο το ΔΝΤ έχει διαμετρικά αντίθετη άποψη για το ελληνικό χρέος, την απομείωση του οποίου ζητά εδώ και τώρα, όπως φάνηκε και από τις σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Ταμείου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved