Κασόγκι: Τα φρικτά σενάρια, οι άγριες κραυγές και η εξαφάνιση του πτώματος σε μπανιέρα με οξύ (Vids)

Η εξαφάνιση του Σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από…

Ξεσπούν οι δικηγόροι του Ζακ: Αδικαίωτος ο βασανιστικός θάνατός του 25 μέρες μετά το έγκλημα

Δήλωση των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής στην υπόθεση…

Νέες πιέσεις ΗΠΑ στην αντιπολίτευση των Σκοπίων: Ψηφίστε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Επιστολή-παρέμβαση στον επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής…

Παγκόσμιος συναγερμός για την «αόρατη» απειλή των πάγων που θα αφανίσει την ανθρωπότητα

Και ενώ οι περισσότεροι επιστήμονες κρούουν τον…

Επίδομα θέρμασης: Η πρόταση του Μαξίμου για το «καυτό» ζήτημα της τιμής του πετρελαίου

Το «καυτό» ζήτημα του πετρελαίου θέρμανσης τέθηκε,…

Ευρωζώνη: Αύξηση του πληθωρισμού, σταθερός ο ρυθμός ανάπτυξης

Ευρωζώνη: Αύξηση του πληθωρισμού, σταθερός ο ρυθμός ανάπτυξης

Σταθερός παρέμεινε ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το δεύτερο, ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Οκτώβριο λόγω της μικρότερης μείωσης των τιμών ενέργειας, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της Ευρωζώνης αυξήθηκε 0,3% στο τρίτο τρίμηνο, όπως και στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση (σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2015) αυξήθηκε 1,6%, όπως επίσης στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που είχαν ερωτηθεί από το Reuters.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,5% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο έναντι 0,4% που είχαν αυξηθεί τον Σεπτέμβριο και 0,2% τον Αύγουστο. Οι τιμές ενέργειας ήταν μειωμένες τον Οκτώβριο μόνο 0,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ είχαν υποχωρήσει 3% τον Σεπτέμβριο, κατά 5,6% τον Αύγουστο και 6,7% τον Ιούλιο. Ωστόσο, αν δεν ληφθούν υπόψη οι πιο άστατες τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας, ο (σ.σ.: λεγόμενος δομικός) πληθωρισμός υποχώρησε στο 0,7% από 0,8% τους πέντε προηγούμενους μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θέλει να ανέλθει ο πληθωρισμός κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα και αγοράζει ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά για να διοχετεύσει περισσότερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και να οδηγήσει τις τράπεζες σε περισσότερες χορηγήσεις δανείων στην πραγματική οικονομία.