ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρώστε, αλλιώς «κόφτης»: Στις πλάτες μας ακόμα 6 δισ. φόροι

Πληρώστε, αλλιώς «κόφτης»: Στις πλάτες μας ακόμα 6 δισ. φόροι

Μια μεγάλη αφαίμαξη έρχεται το επόμενο δίμηνο, και μια μεγαλύτερη με το νέο έτος, καθώς για άλλη μια φορά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καλύψουν πολλαπλές φορολογικές υποχρεώσεις σύμφωνα με τα μέτρα και τους νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί με το τρίτο Μνημόνιο.

Οι άμεσες φορολογικές υποχρεώσεις - Αν οι φορολογούμενοι δεν έχουν να πληρώσουν.... έρχονται και χειρότερα με επιπλέον μέτρα για το 2017...

Και αυτά είναι μόνο η αρχή αφού από τις αρχές του 2017 έρχεται φοροκαταιγίδα νέων φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα, ηλεκτρονικό τσιγάρο, τηλέφωνα και καφέ, ενώ αυξάνονται οι συντελεστές φόρου σε ακινητα και εισόδημα.

Ταυτόχρονα, από το 2017, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών- έρχεται κατακόρυφη αύξηση φορολογικών επιβαρύνσεων για χιλιάδες επαγγελματίες ενώ και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα υποστούν τις συνέπειες από την πλήρη ενεργοποίηση της νέας φορολογικής κλίμακας υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων, θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν ξεπεράσει τα 90 δισ. ευρώ αλλά και αναγκαιότητα για λήψη ακόμη περισσότερων αναγκαστικών μέτρων.

Μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν άνω των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ, έσοδα κρίσιμα για τα κρατικά ταμεία, αλλά και για την πορεία του προγράμματος το 2017. Αν τα έσοδα μαζευτούν και η κυβέρνηση υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους, θα μπορεί να διαπραγματευτεί λιγότερα μέτρα για τον επόμενο χρόνο...και να αποφύγει τον κόφτη. Αν όμως οι υπολογισμοί της δεν επιβεβαιωθούν, οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν.... έρχονται τα χειρότερα, ο κόφτης ή παραπάνω μέτρα για το 2017...

Από την εισπραξιμότητα των παραπάνω φορολογικών επιβαρύνσεων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και αν θα συνεχιστεί η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων, η οποία και αποτελεί ίσως το σημαντικότερο διαπραγματευτικό ατού της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την πορεία εφαρμογής του νέου μνημονίου.

Ακριβώς αυτό εξάλλου τονίστηκε στην Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις. Εκεί επισημαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι και εφόσον εξανεμιστούν οι υπερβάσεις στα έσοδα να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα από τους δανειστές ή να ενεργοποιηθεί ο περιβόητος κόφτης δαπανών.

Οι άμεσες φορολογικές υποχρεώσεις

Ετσι όσο περισσότερο ανταποκριθούν οι φορολογούμενοι άμεσα στις φορολογικές του υποχρεώσεις, τόσο απομακρύνεται ο κίνδυνος του κόφτη.
Και οι υποχρεώσεις είναι πολλές:
-η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων συνολικού ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ
-η τρίτη και τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ
-τα τέλη κυκλοφορίας ύψους 1,2 δις ευρώ
-οι δυο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
-οι δόσεις για τις ρυθμισμένες οφειλές των φορολογούμενων, όπως για τη ρύθμιση των 100 δόσεων
- το συνολικό ΦΠΑ ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ

Τα δημοσιονομικά εξάλλου θα κυριαρχήσουν στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που ξεκινούν και πάλι εντός της εβδομάδας. Δηλαδή, θα... ξαναϋπολογιστεί από την πλευρά των θεσμών πιθανό δημοσιονομικό κενό για την επίτευξη των στόχων του 2017 και 2018, και συγκεκριμένα του πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018. Από την κατάληξη αυτού του "παζαριού" μεταξύ οικονομικού επιτελείου και θεσμών θα εξαρτηθεί και αν θα μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και αν και τι μέτρα θα ζητηθούν.

Μάχη και με τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες: Σε ακόμη 100.000 οφειλέτες θα επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα φέτος

Όσο αυξάνονται οι φόροι αυξάνονται και οι φορολογούμενοι, οι οποίοι προστίθενται στον κατάλογο των ληξιπρόθεσμων οφειλετών του δημοσίου... ο οποίος ήδη φιλοξενεί περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας. Η παράλογη αύξηση των φόρων σε συνδυασμό με τη μείωση των εισοδημάτων αυξάνει συστηματικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και κάθε μήνα που περνάει, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία αυξάνονται κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Βάσει των μνημονιακών επιταγών, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προσπαθεί να μαζέψει με κάθε τρόπο τα οφειλόμενα, και καταφεύγει στη μαζική επιβολή αναγκαστικών μέτρων – κυρίως δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και κατασχέσεις υπέρ τρίτων - προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που έχουν μπει με το μνημόνιο. Ήδη, αναγκαστικά μέτρα έχουν επιβληθεί σε τουλάχιστον 770 χιλιάδες φορολογούμενους ενώ για να επιτύχει τον στόχο της, η ΓΓΔΕ προγραμματίζει να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα σε τουλάχιστον 100.000 οφειλέτες ακόμη μέχρι το τέλος του χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα η κυβέρνηση εξήγγειλε –και μάλιστα για δεύτερη φορά καθώς αντίστοιχο μέτρο είχε ανακοινωθεί και το 2015- ότι θα παρέμβει στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων για να αποτρέψει τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας από δημόσιους φορείς.

Το θέμα όμως ξεχάστηκε, η διάταξη δεν έχει έρθει στη Βουλή και πλέον θα κληθεί να τη διαχειριστεί και είναι άγνωστο τί σχεδιάζει και τι μπορεί να κάνει εν μέσω σκληρής διαπραγμάτευσης η καινούργια αναπληρώτρια υπουργός που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο των δημοσίων εσόδων....

Σχετικές ειδήσεις