ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» από τον Σταθάκη για τις Σκουριές – Το παρασκήνιο με Σκουρλέτη

«Πράσινο φως» από τον Σταθάκη για τις Σκουριές – Το παρασκήνιο με Σκουρλέτη

Την έγκρισή του για να προχωρήσει η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής έδωσε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εμφανίστηκε σε διαφορετική γραμμή πλεύσης από τον προκάτοχό του Πάνο Σκουρλέτη. Στη συνέχεια ωστόσο, ο κ. Σταθάκης, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως δεν αναίρεσε προηγούμενες αποφάσεις.

Με απόφαση που δημοσιοποιήθηκε χθες (17/11) έγινε γνωστό ότι με έγκριση του κ. Σταθάκη ανοίγει ο δρόμος για τη χωροθέτηση του εργοστασίου και επικαιροποιείται ο φάκελος της Πολεοδομίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πάνος Σκουρλέτης , με απόφαση που είχε υπογράψει στην αρχή του Νοεμβρίου, είχε απορρίψει αίτηση που είχε κατατεθεί από θυγατρική της εταιρίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκουρλέτης είχε απορρίψει την αίτηση θεραπείας απορρίπτει την αίτηση θεραπείας που είχε καταθέσει το Σεπτέμβριο η «Ελληνικός Χρυσός», με την οποία ζητούσε να ανακληθεί προηγούμενη απόφαση του υπουργού, με την οποία επιστρεφόταν στην Ελληνικός Χρυσός η τεχνική μελέτη για τη μεταλλουργική στο Μαντέμ Λάκκο.

Με την απόφαση όμως του κ. Σταθάκη, το ζήτημα «ξεπαγώνει».

Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης, με σημερινή (18/11) του ανακοίνωση τονίζει: «Στις 6 Μαΐου το υπουργείο ενέκρινε τροποποιήσεις της βασικής μελέτης για το συνολικό υποέργο Σκουριών και ως τυπική απόρροια αυτού, η εταιρεία ενσωμάτωσε τροποποιήσεις στην επιμέρους μελέτη της «Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών».

«Αυτές εγκρίνει η νέα απόφαση», σημειώνεται επίσης.

«Σε καμία περίπτωση δεν αναιρείται η προηγούμενη απόφαση του υπουργείου (2/11/2016), με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση θεραπείας που είχε καταθέσει η εκμεταλλεύτρια εταιρεία, ζητώντας να ανακληθεί προηγούμενη απόφαση (15/7/2016) που προέβλεπε την επιστροφή του Προσαρτήματος "Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειϊκού Οξέος" που αφορά τη "Μονάδα Μαντέμ Λάκκου". Είναι αυτονόητη η επιμονή του Υπουργείου στην τήρηση της νομιμότητας, των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, των συμβατικών υποχρεώσεων και των ισχυόντων κανόνων, που κάθε επενδυτής οφείλει να τηρεί απαρέγκλιτα και στο σύνολό τους».