ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την…κολοκυθιά παίζουν για το χρέος Ευρωπαίοι και ΔΝΤ!

Την…κολοκυθιά παίζουν για το χρέος Ευρωπαίοι και ΔΝΤ!

Εδώ η λύση του χρέους, εκεί η λύση του χρέους…Μια ατέρμονη διελκυστίνδα μεταξύ των δανειστών είναι το θέμα του ελληνικού χρέους, καθώς οι δανειστές διαφωνούν για το αν πρέπει να απομειωθεί ή να συνεχιστούν οι θυσίες, χωρίς ανταπόδοση.

«ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ» ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΙ

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΜΝΙ), οι Ευρωπαίοι πιέζουν την Αθήνα να πάρει πολιτικές αποφάσεις για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες στα εργασιακά και στις μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια.

Με βάση τα όσα αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα πρέπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να δώσει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Το ζήτημα ωστόσο παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο προκειμένου να συμμετέχει στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο τώρα είναι εν εξελίξει, ζητάει ελάφρυνση χρέους.

«Υπάρχουν ακόμα διαφορές (σσ των Ευρωπαίων) με το ΔΝΤ. Στη βιωσιμότητα χρέους, στους μεσοπρόθεσμους στόχους, στη βιωσιμότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων και στην ανάλυση χρέους του ΔΝΤ», τόνισε ένας αξιωματούχος στο MNI.

Γι’ αυτούς τους λόγους, φαίνεται ότι δεν είναι σίγουρο πως θα υπάρξει μια συμφωνία μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

«Το ΔΝΤ παραμένει σταθερό στη θέση του ότι η Ελλάδα δεν μπορεί εύκολα να διαχειριστεί ον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και ότι οι στόχοι πρέπει να αναθεωρηθούν χαμηλότερα, στο 1,5%», αναφέρει επίσης ο ίδιος αξιωματούχος.

Το ζήτημα ωστόσο πίσω από όλο αυτό το «παιχνίδι» μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης είναι το αν θα χρειαστεί και τέταρτο μνημόνιο, για την περίοδο 2019.

Η Ε.Ε. «ξορκίζει» κάθε συζήτηση για νέα μέτρα συνδεδεμένα με τις εξελίξεις σχετικά με το χρέος, αντίθετα το ΔΝΤ έχει αρχίσει ήδη να το …μελετά.

Σχετικές ειδήσεις