ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται φορο-βόμβα για χιλιάδες αγρότες

Έρχεται φορο-βόμβα για χιλιάδες αγρότες

Παγίδες έξτρα φόρου για χιλιάδες αγρότες κρύβουν οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς τους – Ζητείται διορθωτική παρέμβαση από το υπουργείο Οικονομικών.

Με μεγάλες επιβαρύνσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι χιλιάδες αγρότες, από τις φορολογικές δηλώσεις που αναμένεται να υποβάλουν το 2017, εξαιτίας του τρόπου υπολογισμού της προκαταβολής του φόρου και αυτό γιατί η προκαταβολή υπολογίζεται επί του φόρου που αναλογεί στο ετήσιο εισόδημα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η έκπτωση των 1.900-2.100 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα παρά το γεγονός ότι τα φετινά εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με βάση τη νέα κλίμακα φόρου που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» οι επιβαρύνσεις προκύπτουν με τον υπολογισμό της προκαταβολής φόρου. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους έχει αυξηθεί για τους αγρότες στο 100% από 75% που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2015.

Οι ισχύουσες διατάξεις επιτρέπουν στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να υπολογίσουν την προκαταβολή φόρου επί του φόρου που αναλογεί στο ετήσιο εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, όπως αυτό προκύπτει με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η έκπτωση του φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.

Εξαιτίας του άρθρο 69 του ΚΦΕ η προκαταβολή φόρου θα υπολογίζεται κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2017 με συντελεστή αυξημένο από το 75% στο 100% επί του φόρου που θα προκύπτει από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όμως, με βάση τη διατύπωση αυτή, ως «φόρος που προκύπτει από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα» μπορεί να ληφθεί υπόψη το ποσό φόρου που αναλογεί στο εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα πριν την έκπτωση των 1.900-2.100 που προβλέπεται ειδικά για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Δηλαδή, η διάταξη του άρθρου 69 δεν αποσαφηνίζει ότι η προκαταβολή πρέπει να υπολογίζεται επί του φόρου που προκύπτει για το εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα μετά την αφαίρεση της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.

Για παράδειγμα: Φορολογούμενος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης χωρίς παιδιά έχει ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ.

Φορολογική επιβάρυνση 2015

Κύριος φόρος εισοδήματος: 2.730 ευρώ

Προκαταβολή φόρου: 2.047,50 ευρώ

Σύνολο φόρου: 4.777,50 ευρώ

Σχετικές ειδήσεις