ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup προς Ελλάδα: Θα πληρώσετε πολύ ακριβά την ελάφρυνση χρέους

Eurogroup προς Ελλάδα: Θα πληρώσετε πολύ ακριβά την ελάφρυνση χρέους

Βαφτίζουν τα νέα μέτρα μεσοπρόθεσμο και ζητούν πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα χρόνια – Εφαρμόζουν σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση χρέους αυτά που είχαν συμφωνήσει με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Επιμένουν για «αίμα» στα εργασιακά

Απομείωση του ελληνικού χρέους μέχρι και το 2060 αποφάσισε το Eurogroup με σκληρό αντάλλαγμα τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, τα οποία, σύμφωνα με τα όσα έχει ήδη πει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνεπάγονται νέα αιματηρά μέτρα.

Ο πρόεδρος του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ) Κλάους Ρέγκλινγκ μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι όλα είναι υπό αίρεση αν αλλάξει κάτι στις αγορές.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, η μείωση του χρέους θα είναι περίπου στο 20% του ΑΕΠ θα μικρύνουν οι δόσεις των δανείων και θα επιμηκυνθούν οι ωριμάνσεις στα δάνειαστα 32,5 έτη από 28 έτη.

Συγκεκριμένα είπε ότι:

-Το πρώτο μέτρο ελάφρυνσης αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους που αυξάνεται σε 32 έτη. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές

-Το δεύτερο αφορά στη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.

-Το τρίτο αφορά στα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.

«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις», τόνισε ο κ. Ρένγκλινγκ.

Όπως φαίνεται, το «σενάριο» δεν είναι πρωτότυπο, καθώς και κατά την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητηθεί ένα σχέδιο με αυτές τις κατευθύνσεις, δηλαδή την έκδοση ειδικών ομολόγων αλλά και τη δημιουργία μακροπρόθεσμων ομολόγων σε περίπτωση που αλλάξουν τα επιτόκια.

Ντάισελμπλουμ: Θέλουμε διαρθρωτικά μέτρα για να επιτύχουν οι στόχοι

Τα πρωτογενή πλεονάσματα συνεπάγονται μέτρα είπε ξεκάθαρα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Μοσκοβισί με τη σειρά του υπογράμμισε: «Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν την β’ αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα σε μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση.Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες».

Τσακαλώτος: Όλοι λένε ότι έχει γίνει πρόοδος

«Είναι μια καλή εξέλιξη τα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του μετά το Eurogroup

Κυβέρνηση: Εθνική επιτυχία οι αποφάσεις του Eurogroup

Να… χρυσώσουν το χάπι των αποφάσεων του Eurogroup επιχειρούν κυβερνητικές πηγές, κάνοντας λόγο για τεράστια επιτυχία, παρά τα σκληρά μέτρα που θα κληθούν πάλι να πληρώσουν οι Έλληνες.

«Με την απόφαση του Eurogroup μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δισ., ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5%, γεγονός εξίσου σημαντικό, ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων», σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης.

«Αποτελεί εθνική επιτυχία», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι «η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».

«Αχλύς» σχετικά με τα πλεονάσματα

Πολλές είναι οι απόψεις στο εσωτερικό του Eurogroup για το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός το οποίο παραδέχτηκε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι αυτό θα εξεταστεί μετά το 2018.

«Μακάρι να υπήρχαν δύο απόψεις. Στο τραπέζι υπάρχουν 19 διαφορετικές γνώμες, γι' αυτό αφήσαμε τη συγκεκριμένη συζήτηση για αργότερα», τόνισε.

«Θα πάρει χρόνο και θα μας πάει στο νέο έτος» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ σχολιάζοντας το αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις και στα εργασιακά.

Δείτε ΕΔΩ το ανακοινωθέν του Eurogroup

Σχετικές ειδήσεις